Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

КОЛАЧИЋ СРЕЋЕ

КОЛАЧИЋ СРЕЋЕ

10.01.2018
Колачић среће је хрскаво слатко пециво, у Image-internetкоме се налази папирић са познатом изреком или прорицање будућности. Колачићи среће су посебно популарни у Сједињеним Државама и Европи, где се гостима нуде у кинеским ресторанима после вечере. Међутим, колачићи среће не потичу из  Кине, већ из Јапана. У својој садашњој форми појавили су се први пут на западној обали Америке почетком 20. века. Изрази садржани у бисквитима данас имају различите позадине и више се не заснивају углавном на филозофским изрекама Далеког Истока.

ИСТОРИЈА
Колачићи среће се помињу у јапанској уметности и литератури неколико деценија пре него што су имигранти из Азије упознали америчку Западну обалу. Између осталог у делу званом Хару но Вакакуса ( Haru no Wakakusa ) 1844. год. преминулог јапанског писца Таменага Шунсуи ( Tamenaga Shunsui  ) помиње се оваква врста колачића, званог tsujiura senbei.
1878. год. у књизи, Мошиогуса Кинсаи Кидан ( Moshiogusa Kinsei Kidan ) од Шинода Кенса ( Shinoda Kensa ) се помињу такође tsujiura senbei праћени илустрацијом шегрта који припрема такво пециво. Колачић среће у свом садашњем облику који се углавном разликује по укусу од јапанског tsujiura senbei, увежен је у Калифорнију почетком 20. века од азијских имиграната. Ипак, тачна историја њиховог порекла и прављења је и даље нејасна. Неколико породица, већина њих јапанског порекла, тврде да је изум њихов.

Најчешћа теорија је да идеја о производњи и дељењу таквог кекса после јела, потиче од  стране јапанског имиграната Макато Хагивара ( Makato Hagiwara ) који је водио јапанску чајџинијицу у парку Голден Гејт у Сан Франциску. Наводи се да је негде између 1907. и 1914. године почео да дистрибуира богате колаче - тада зване сребрним чајним бисквитом. Међутим, сам Хагивара није производио ове кекса  већ јапанска пекара Бенкиодо ( Benkyodo )

Према другој теорији, порекло колачића приписује се кинеском предузетнику Давиду Јунгу, власнику фабрике тестенина Хонг Конг у Лос Анђелесу. Сматра се да је Јунг око 1918. године започео производњу колачића среће, по чему би он вероватно био први кинески произвођач  колачића среће. Међутим, његова тврдња о сопственој идеји прављења оваквих бисквита је сумњива из неколико разлога. Његова фирма се је налазила у градској четврти где су у комшилуку живели јапански емигранти, тиме постоји сумња да је претходно био у контакту са јапанцима који су правили овакве колачиће.

Тврдња да се данас колачићи среће погрешно сматрају кинеском храном углавном је из два разлога. Бројни јапански имигранти предводили су ресторане који су послуживали америчко-кинеску кухињу 1920. и 1930-тих година. Поред тога, кинески ресторани су раније покупили идеју с бисквитима, чиме су значајно допринели њиховом ширењу међу америчком популацијом. Колачићи среће су се прво успоставили као локални обичаји у Сан Франциску и током деценија су се проширили на Западну обалу широм Сједињених Држава. Током Другог светског рата, људи јапанског порекла који су живели на западној обали Америке били су интернирани у такозваним ратним центрима за пресељење. Због овога су неколико јапанских пекара које су пре Другог светског рата пекле колачиће среће морале да затворе своје радње. Претпоставља се да су тада те фирме преузете од  кинеза који су радили у њима.

У Кину су ови колачи били увезени први пут 1990. где су до тада били потпуно непознати.

ИЗВОР ИДЕЈЕ
Оба горе поменута предузетника Хагивара и Јунг могли су добити идеју из својих култура. Приче о списима скриваним у пециву су познате скоро у културама сваког народа и немају ништа типично кинеско.

Наводно је месечев колач допринео проналаску колачића среће. У кинеској историји су се већ давно служили током разних пригода. Додавана им је арома лотоса.
Током окупације Кине од стране Монгола у 13. и 14. веку н. е. Кинески покрет отпора је имао проблема са комуникацијом због величине земље и оштром контролом размена порука. Прекид комуникације је направљен када је према легенди Чу Јуан Чанг патриотски револуционер прерушен у таоистичког монаха обилазио земљу и даривао месечев колач у окупираним градовима, што је послужило као анти монголска пропаганда. (о месечевом колачу види текст " Месечев празник или прослава средњојесење бербе "

ПРОИЗВОДЊА
Од 1964. се колачићи среће производе машински. Данас је производња потпуно индустријска због огромне количине која се продаје.
Праве се од теста који је састава као за бисквит а пре савијања се у њих убаци папирић са поруком/жељом. Након савијања тесто брзо отврдне због велике количине шећера.
Текстови који се пишу су по правилу увек позитивни (за кинезе је неприхвтљиво да се неком подари негативна порука, јер они имају изреку да оно што другом пожелиш/дарујеш на било који начин се кад-тад у животу врати.)


Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤