Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Старац испод месечине – светац породице

Старац испод месечине – светац породице


31. 12. 2022.
Током династије Танг, Веи Гу је отишао у Сонгченгу  и одсео у хостелу Нан. Једом током вечерње шетње срео је старијег човека који је седео на земљи под месечином поред гомиле књига означених црвеним концима и читао велику књигу. crveni_konac.JPG

Веи Гу је постао радознао и упитао је старца шта чита. Он је одговорио:

     „У овој књизи су забележени сви бракови света.

Веи Гу је наставио:

     „Чему црвене нити у вашим књигама?“

„Све док су црвене нити везане за ноге супружника, без обзира на њихову везу и удаљеност једно од другог, они ће се на крају срести и венчати”

Веи Гу није веровао, али се заинтересовао, и почео је да поставља питања старцу, али овај устаде узе књиге и пође ка пијаци пиринча. Веи га је пратио.
Читај даље

Краљ са златним прстом

                                                                Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Краљ са златним прстом
Кинеска бајка о чудесном доктору са златним прстом
18. 05. 2020
zlatni buda-isečak slike/ slika sa interneta
Веома далеко одавде, код реке Веи налази се место које се још увек назива „село краља са златним прстом“ Некад давно је овде живео човек по имену Ванг, његово име у преводу значи „краљ“ Али његов краљевски надимак увек се подругљиво користио. Краљ са златним прстом није имао ни динар да не спомињемо краљевство! Они дани када је могао појести два оброка дневно док је марљиво радио на свом комаду земље су за њега били већ изузетни дани. Али усев корова и чичка не придоноси много. Међутим, краљ се никада није жалио. "Једног дана ће доћи дан када ће се све променити на боље за мене"- говорио је.

Једног поподнева ушао је у кућу исцрпљен и одмах заспао. Одједном је чуо крик свраке: "Краљу, краљу, устани! Осам Бесмртника стиже овамо!"
Краљ се пробуди и запита се како сврака може говорити људским гласом. И шта је значила та чудна порука о "бесмртницима"? То је вероватно био сан. И поново задрема.
Али сврака повиче други пут: "Краљу, краљу, устани! Осам Бесмртника је већ овде!"
Сада се краљ скроз расани. Дивне вести нису га оставиле равнодушног. Пришао је прозору да види шта се догађа  а тамо - драги боже – приближавала се необична свита! Један, два, три, четири, пет, шест, седам, осам, бројао је краљ тихо и више у себи. Не, очи га нису варале. Изблиза их је могао јасније видети. Прва је била стара Фе - а иза њега, седећи на магарцу, јахао је Џанг Гуолао - а на полеђини наслањајући се на штап, није могао бити нико други него хроми Ли.
Идем с њима, краљ одједном одлучи. Брзо је спаковао својих неколико ствари и следио их.

ЦВРЧАК

Приповетке древне Кине - Мудрости древне Кине

ЦВРЧАК

27. 12. 2019

Прича се одиграва око средине петнаестог века - у време династије Минг (1368-1644). Преузета је из "Записи изузетних ствари направљених у истраживању бесмислености (Liaozhai zhiyi) од  Пу Сонглинга (1640-1715)

У древној Кини, нису била оганизована само такмичења борбе петлова, већ и борба цврчака. Љубитељи су чували цврчке у драгоценим кавезима, а "шампиони" су се продавали за велику суму новца. Подручјима познатим по локалним производима царска влада је понекад наметала порезе којa би годишње испоручивалa одређене количине тог производа. Таква пореска обавеза није утицала на појединце, већ дистрикт у целини, а често је сваке године друга особа била задужена од стране окружне управе за испоруку предмета у потребној количини.

Читај даље

Нова флаута


Нова флаута


02. 07. 2017
У древној Кини би произведена нова флаута.
Један јапански учитељ музике откри посебне квалитете ове флаутe и понесе је собом кући.
fruleПри одржавању концерата широм земље је волео посебно свирати на њој. Једне ноћи је наступао у селу где су живели многи љубитељи музике и добри музичари.
Последњи део његовог музичког рецитала је одржао помоћу нове флауте. Након завршеног извођења наступи дуга тишина у сали. "Ово је било божански" зачу се глас старог музичара из задњег дела дворане.

КИНЕСКЕ ПОСЛОВИЦЕ III

КИНЕСКЕ ПОСЛОВИЦЕ III

07. 09. 2016


Kineske poslovice III

Плес ждрала

 

Плес ждрала

03.07.2016
Давно у древној Кини је живео један сиромашан студент. Све значајне дане старих мудраца је могао набројати, умео је писати поезију па чак и сликати али није имао пара. Момак је био без пребивеног динара! У раним вечерњим сатима је обично ишао да посети свог пријатеља гостионичара. Тамо би сео на своје место у углу точионице и сликао је или писао.

Читај даље

Слепи гуслар

Слепи гуслар

кинеска бајка


02. 05. 2016
Једном давно живео је један цар који не имаше деце. Међутим у веома позним годинама он доби сина. Нажалост убрзо након дечаковог рођења утврди се да је он слеп.


Цар је био толико разочаран да је наредио да дете однесу у шуму како би постало плен дивљих животиња. Али животиње се сажалише над беспомоћним бићем тако да му ништа лоше нису радиле. Тигрица га јe дојила, лисица га је обукла кором од дрвећа а птице су га училе да пева. Када је дечак плакао шумски богови би се спуштали покрај њега и приповедали му свакојаке приче.


Читај даље

Харфа која не свира

Харфа која не свира

 

Кинеска прича о црвеном змају и старом дрвету

08.01.2016
Давно у средини једног царства се налазила шума. Усред те шуме је расло огромно старо дрво. Једног дана када је цар био на пропутовању кроз своје царство стиже до шуме, угледа дрво и рече: "Какво дивно дрво!"
Заустави сву свиту, изађе из носиљке и праћен слугама приђе дрвету. Обиђе га три пута, застаде и рече: "Имам идеју. Желим да ми од овог дрвета направе харфу за палату"

Читај даље

КИНЕСКЕ ПОСЛОВИЦЕ II

КИНЕСКЕ ПОСЛОВИЦЕ II

20.12.2015

Kineske poslovice

Таоистичкa прича о превирањима живота - Конфучије и ток воде

Таоистичкa прича о превирањима живота

Конфучије и ток воде ...

 

13.07.2015
Једног дана су се филозоф Конфучије и његови следбеници шетали дуж једног водопада чија се је вода сливала са висине oд сто педесет метара. Пена изазвана падом је плутала даљином око шездесет километара.

У вртлогу овакве масе није могла опстати ни риба, корњача или крокодил.

Читај даље

Живот после смрти - Путовање кроз рај и пакао

Живот после смрти

 

Путовање кроз рај и пакао

од Јушиао Џанг

14.06.2015
Као што постоји веровање у западним религијама и филозофијама да у телу живог бића постоји душа тако и кинеска култура верује у постојање душе. Веровање које је од холандских физичара др. Салберга ван Зелста (Zaalberg van Zelst) и доктора Малте потврђено. Научници гледају на губитак масе људског тела од 70 грама у тренутку клиничке смрти као на доказ и потврду да душа тада напуста тело.
Остаје питање, шта се дешава са душом након што напусти тело човека.

Читај даље

КИНЕСКЕ ПОСЛОВИЦЕ I

КИНЕСКЕ  ПОСЛОВИЦЕ  I


26.05. 2015 

Кинеске пословице I


Званичник који је вратио мито, чак и после смрти свог пријатеља

Приповетке древне Кине, мудрости древне Кине


Званичник који је вратио мито, чак и после смрти свог пријатеља


Женг Ниансин
Велика Епоха (руско издање часописа Тhe Epoch Times)


22.04.2015
За време династије Jуан живео je официр Цао Јиан, који је имao веома важан положај задужења за кадрове у региону Хугуан. Многи званичници су хтели бити присни с њим да би им он пружио шансу да добију место у канцеларији а не на удаљеним местима. Међутим Цао Јиан је био веома искрен чиновник те је све третирао једнако. Нико није могао да га подмити.


Читај даље

Кинеске пословице о чају

Кинеске пословице о чају

05. 04. 2015

Кинеске пословице о чају

Mудрост толеранције

Mудрост толеранције

 

23.12.2014.

Мудраци и људи великих врлина су се током кинеских династија одликовали духом толеранције.
О томе има добрих примера у традиционалном таоизму, будизму и конфучијанизму. Лао Це је рекао да је особа са великим врлинама способна да буде толерантна и буде поистовећена са "Великим путем (Тао-ом)" док је "Тао" узор велике толеранције. Лао Це је такође рекао да разлог зашто су велике реке и океани широки и дубоки је тај да оне траже најниже нивое тако да прихватају воду из свих потока и поточића. Конфучије је рекао: "Ако сте саосећајни придобићете људска срца"
Постојала је једна изрека у књизи Шанг, званичне књиге древне историје: "Тек кад постоји пространост то се онда може назвати величином"

Читај даље

Порекло кинеске пословице: Што више, то боље

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Порекло кинеске пословице:  Што више, то боље – кинески "Дуо дуо, ји шан"


18.11.2014
У време Ћин и Хан династије живео је генерал по имену Хан Шин који је био веома добар војсковођа. Каријеру је започео као официр нижег ранга под Шианг Ју-ом најмоћнијем генералом током општег одбранбеног рата против династије Ћин. Шианг Ју је био мишљења да Хан Шин није физички био довољно снажан тако да му није доделио високу позицију.

Читај даље

О односу између карме и катастрофа


Са форума “Отвореног мишљења“

08.11.2014

Преносим један чланак који је објављен на ''Форуму отвореног мишљења'' (линк ка оригинaлној веб страници је испод текста) Описана животна начела испод, су за мене препознатљива јер су у годинама када сам одрастала била нешто што се је само по себи разумевало и што се је деци генерацијама предавало с колена на колено. Текст нам указује да универзалне вредности не познају границе нити припадност раси и култури.
Читај даље

Будистичка прича о култивацији у древним временима - Култивација говора

Будистичка прича о култивацији у древним временима

 

Култивирање говора

Објављено нa de.clearharmony.net: 14. фебруара 2010.28.08.2014.

У време Tатагате* Џаје бејаше један млад монах који је имао добар слух и могао добро певати.
Због овог талента он је на друге "обичне" монахе с којима је певао псалме гледао снисходљиво. Био је мишљења да је само његов глас са јасним, богатим и дубоким тоновима супериоран. Понашао се је арогантно и стално је показивао другима своју изузетност.

Читај даље

Имати исправан став као што човек усправно стоји

Имати исправан став као што човек усправно стоји 


Објављено 7 августа 2014 на веб страници http://de.clearharmony.net

Аутор: Пинг Динг

 

20.08.2014
Усправан став је небо створило за људе а четвороножни ход је начин којим се крећу животиње. Стајање и пузање се не односе само на физички став веће су и духовно евидентни. Разлог зашто је бог људима подарио кожу је да би стајали достојанствено а не пузили као животиње. Оно што дефинише људско биће јесте људски морални стандард. Ако људи не обраћају пажњу на морални стандард, онда не постоји разлика између људи и животиња. Када говоримо о лошим људима, често кажемо "вук у јагњећој кожи" Не означава се изглед човека већ његов морални пад, или дело учињено недолично човеку. Особе које вређају Бога и раде несавесно су чак много инфериорније него животиње. Такви се сматрају најгорим бићима и њихова будућност је апсолутно уништење.

Без обзира да ли за оне који живе на Западу или Истоку небеса су за све људе поставила мерила. У Азији, учи конфучијанизам људе принципима доброте, правде, искрености, мудрости и поштења. Будизам учи благошћу у свим околностима а таоизам заговара чистоту и празнину. На Западу уче хришћанство и католицизам да се прате божја упутства, дисциплинира се у томе и да се воле други. У ствари, то су све различите манифестације универзалних принципа истинитости, саосећања и трпељивости на различитим нивоима и у различитим областима. Једина разлика је у култури, региону и упражњавању истих.


 

Читај даље

Тврдоглавa стара ваза

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

 

Тврдоглавa стара ваза 

 

11.08.2014
У рају бејаше једном ваза која је служила као орнамент а у којој је Будисатва Авалокитешвара (кинески назив Гуан Јин) држала еликсир и гранчицу врбе. Ваза је била годинама са Будисатвом Авалокитешваром. Међутим, једног дана Бyдисатва Авалокитешвара одједном узе вазу и рече: "Вазо постала си прљава и не можеш остати на овом нивоу. Потребно је да пређеш на други ниво који је погодан за тебе" Ваза забринуто одговори: "Будисатва Авалокитешвара, нисам прљава! Чиста сам као и увек! Нисам прљава нити сам избледела!"

 

Читај даље

Пожуда води губитку, одупирање искушењу се награђује

Пожуда води губитку, одупирање искушењу се награђује


25.06.2014
од Чу Фан-а

У древној Кини, пожуда је сматрана озбиљним пороком и највећим грехом, јер су сексуални односи између неожењеног мушкарца и жене, кршење божјих закона и људског морала. За неудату женску особу то значи Strasni sud- crtez sa internetaда тиме она уништава чистоту и углед својих родитеља. Ако прељубу чини удата особа то доноси понижење породици њеног мужа. Чинивши такво дело један мушкарац губи углед, благослов, скраћује себи животни век и доноси несрећу својој породици.

Следе 3 приче из древних записа о телесним пожудама


Читај даље

Људска исправност може уздрмати Небеса

Људска исправност може уздрмати Небеса
Од Чингјен (Qing Yan)

16.06.2014.

У древној Кини се производњи лековитог биља придавала посебна пажња. Постоји кинеска пословица која каже: "Иако изгледа да нико не гледа како састављаш лек, Небу је међутим позната озбиљност којом га "припремаш" То значи да апотекар-фармацеут који припрема рецепт за биљни лек мора искрено желети да спасе друге и чини добро.


У давна времена начин припреме је био такав да је фармацеут пре припремања лека гестом поштовања изражавао велики респект свецу медицине а осим тога се је и неколико дана уздржавао сексуалних односа. Током овог процеса свакодневно се је купао и дневно облачио чисту одећу. Када је један фармацеут задржао ово стање чистоће био је у стању да произведе веома ефикасне лекове.

Читај даље

Купити несрећу

Купити несрећу

 

Хтео бих вам испричати причу коју сам једном чуо.

Један милионер је пао у језеро и незнајући да плива дозивао је помоћ. Младић који је то видео пожурио је да га спасе чамцем. Док је милионер покушавао да остане на површини воде викао је: "Ако ме спасeш даћу ти 10.000 долара. Притом је прогутао воду, и панично викао: "Брзо ми помози даћу ти 50.000 долара" Онај у чамцу чувши ово почео је да весла полако. Док је дављеник покушавао да се одржи на површини воде повећавао је награду на: 100.000, 150.000, 200.000 ….. Младић је веслао чак спорије јер је мислио да што више одужи спашавање више ће новца добити.
И тако док се је младић упустио у маштање наиђе велики талас и однесе милионера који се више не појави на површини воде.

Читај даље

Кармичка веза између четири сестре

Разумевање кармичког циклуса реинкарнације

 

Кармичка веза између четири сестре
 
Аутор: Ханг Минг

20.05.2014
Једној мојој пријатељици је живот био загонетка јер јој је пролазио са много мучних процеса. Као и многи људи пре ње, често је при нашем сусрету говорила да нема појма шта је смисао њених невоља и живота.

Одкад се сећа себе њене три старије сестре се никад нису слагале с њом. Чак и кад би заједно ишле да себи купе одећу њене три сестре су ходале заједно руку под руку остављајући је иза њих и потпуно је игнорисале. Као најмлаћа од њих увек је желела бити блиска с њима. Покушала је приближити им се и бринути се о њима али оне нису мариле да укажу или да поделе тему својих разговора с њом. То ју је веома погађало и тражила је узрок овоме.

 

Читај даље

Разлика између давања и добијања

ПРИПОВЕТКЕ ДРЕВНЕ КИНЕ – МУДРОСТИ ДРЕВНЕ КИНЕ

Будистичка прича о реинкарнацији

 

Разлика између давања и добијања
Од Џ. Џен

Kineska ilustracija sudjenja u zagrobnom zivotu. Slika sa Vikipedije

Илустрација за Жад извештај (19 век) показује краља подземља Бианг Ченга, како председава на нивоу шестог пакла.
Асистент у научном руху предаје извештај о  грешнику. Један демон пратити чин казне.

21.04.2014
Током династије Минг се приповедала једна прича која говори о следећем:

Два брата која су одрастала заједно имала су веома различите карактере. Старији брат је био похлеп и лењ и борио се је већином за тривијалне ствари. Млађи брат је био вредан и савестан и веома је придавао важност дружењy с људима.

Једном приликом су два брата превозила робу колима. На њихову несрећу лила је киша и пут је био веома клизав. Старији брат није могао контролисати узде тако да се кола сурваше низ планину и њих двојица погинуше. Душе ова два брата дошла је до капије у подземље. Тамошња бића чекали су их пред капијом подземља и одведоше их код Јаме.*

Јама им се обрати: "Када сте се реинкарнирали у свом прошлом животу као људска бића нисте се понашали лоше али нисте урадили ништа добро. Дакле, дозвољено вам је да у следећем животу наставите имати људско тело. Судијо, можете ли проверити које породице могу да приме новy децy у циклусу реинкарнације?"

Читај даље

Кинеска изрека: Као риба која је пронашла воду

Кинеска изрека: Као риба која је пронашла воду

Синди Чан
 

06.04.2014
Кинеска пословица 如鱼得水 ( ру ји де шуе ) дословно значи "као риба која је пронашла воду" То је метафора која описује потрагу за истомишљеником чији су ставови, интереси или уверења веома слични сопственим. Такође се можете употребити као опис када се неко налази у веома пријатном и прикладном окружењу.

Изрека потиче из приче о чувеном стратегисти Џуге Лиангу (званом и Конгу Минг) и његовог господара Лиjу Бaи-а из историјског списа "Летописи Три краљевства"
Ова књига описује историју Кине током касније Источне Хан династије ( 184 н.е.-220 н.е ) и времена Три краљевства ( 220-280 н.е.)

 

Читај даље

Људи са рендгенским видом

Људи са рендгенским видом

26.01.2014.

Аутор: руски практикант фалунгонга

Вероватно сте чули за људе који имају природну способност "рендгенског вида" То су људи за које кажу да имају натприродну моћ која им омогућава да виде унутрашње органе тела, крви, локализјују болести "рендгенским видом" итд. Неки од ових људи су добро познати у Русији.

Натприродне способности се често појављују код људи после екстремних трагедија и разорних животних искустава. Можда то има везе са принципом: "Без губитка нема добитка" На пример, једна жена је развила способност да дијагностицира болести "рендгенским видом" у старости од 37 година након што је ударила струја од 380 волти када је радила на крану. Била је проглашена мртвом а покривач у који је била замотана је поцрнео док је лежала и требала бити пребачена у мртвачницу. У званичном извештају лекар је написао: "Смрт је наступила због струјног удара" Чланови њене породице почели су припреме за сахрану. Чудно, али она је преживела. Током опоравка је претрпела тешке болове и доста се мучила. Током опоравка је изгубила вид. Касније јој се вид повратио али на необичан начин – она је сада била у стању да види унутрашњост људског тела.

Читај даље

Два записа о појави званoj Буда светло

Два записа о појави званoj "Буда светло"


1. Појава звана "Буда светло" на планини Јунтаи код кинеског града Чонгчинга

Еми Лиен & Гари Пансеи

20.01.2013
Невероватна и мистична сцена под називом " Буда светло " појавила се 2011 год. код храма Јунтаи на планини Јунтаи ван града Чонгчинга, у кинеској провинцији Сечуан.

Блогер који је фотографисао ретко виђен феномен поставио је слике на интернету.

Светло ca седам боја у облику круга, које се зове" Буда - светло " трајало је око пола сата. Појавило се на западу, док је сунце још било на изласку на истоку. Наравно посматрачи су били одушевљени и латили су се својих камера.

Читај даље

Разматрање о похлепи кроз историју до савременог кинеског поредка

 

Разматрање о похлепи кроз историју до савременог кинеског поредка 

 

26.12.2013
Кинески карактер за похлепу састоји из два дела. Један значи "сада" а други "благо" Ово се односи на дубљи смисао овог карактера. Неко ко прикупља прекомерно богатство сада, платиће цех касније.

 

Историјске лекције из којих треба учити

Кинеска историја обилује доказима који подржавају ову идеју. Џоу последњи владар Шанг династије расипавао је много новца за изградњу луксузних вила, тражећи задовољства и одавајући се пожудама. Ово не само да је довело династију до краја већ га је натерало да изврши самоубиство.

 

Читај даље

Ласкањима не треба веровати

Приче из старих времена


Ласкањима не треба веровати
Од Чингјан


21.12.2013

Давно у привилегованој Кини: 17 година након смрти Јанцеа краљ Чичингунг је једног дана пио вино са својим високим званичницима. Чичингунг разапе стрелу са свог лука али стрела не погоди мету. Ипак га сви његови званичници похвалише. Ни један од њих није имао другачије мишљење. Чичингунг уздахну гласно а онда баци лук и стрелу.

 


Читај даље

Богови одлучују о људској судбини

Кинескa филозофија 

Богови одлучују о људској судбини 

 

07.12.2013

Постоје многе приче из кинеске прошлости које имају директан однос са традиционалном кинеском филозофијом. Следи једна од њих:Pravosudje, Umetnost Zhen-Shan-Ren Weixing Wang 2003 god.

Једне ноћи је Веи Џенг један од познатих политичара из времена Танг династије (唐朝 618-907) слушао разговор двојице својих слуга који су дебатирали испред његове радне собе. Један од њих рече оном другом:
"Ми морамо добро служити старог господара ове куће јер је он тај који треба да донесе одлуку о нашој будућности"
Други му пак узврати:
"Не, он није тај који одлучује о нашој будућности, већ богови"

 

Читај даље

Девојка змај

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Девојка змај

"Покрети глатки као да плеше по води, витка и грациозна плесачица, чини се да лети"

 Ова песма описује лаган и елегантан плес Ши Аман плесачице из династије Танг.

Читај даље

Лош Фенгшуи мајстор

Лош Фенгшуи мајстор

08.11.2013
Живео једном један веома талентован али ситничав фенгшуи¹ мајстор, који је целог свог живота био у потрази за легендарном "змајевом жилом"² која се је помињала у старим књигама.

Једног дана је одлучио да оде на далеко место. Након што се под горећим сунцем попео преко неколико планина и брда постаде веома жедан и исцрпљен. На крају је у даљини открио оронуло домаћинство и пожуриo je што је брже могао да стигне тамо и закуца на врата.

Након што му се учинило да је прошло доста времена врата му отвори једна старица. Бришући зној са чела потражи од ње водy. Старица одмери фенгшуи мајстора чије је лице било црвено и зајапурено од врућине а вене на врату му беху испупчане. Рече му: "Сачекај" и полако се окрете од врата не позивајући га да уђе.

Читај даље

Kинескa изрекa: Ретко и за сваку похвалу

Порекло кинеске изреке: "Ретко и за сваку похвалу"

 

29.10.2013.

Џи Лу, Џи Гонг и Ран Јоу су били следбеници Конфучија.

Џи Лу је био веома неустрашива особа, човек старости од 63 година а радио је за Конг Куиа, високог званичника Западне државе. У 15-ој години владавине кнеза Аигонга државе Веи избио је грађански рат и Куи Конг је киднапован. Џи Лу само што је чуо новост већ је одјурио ка главном граду државе Веи да ослободи Конг Куиа. Пред улаз у главни град наиђе на Гао Чаиа још једног високог званичника државе Веи који је напуштао град како би избегао грађански рат. Гао Чаи је саветовао Џи Луа да не улази у престоницу на шта му Џи Лу одговори: "Мене Конг Куи плаћа и зато ћу вршити своју дужност и покушати да га спасем" Када је ушао у престоницу би убивен.

Читај даље

Будистичка прича - узрок и последица понижавања светог лица

Узрок и последица : Понижавање просветљеног бића и патња за 90.000 година

Аутор : практикант Фалун Дафе

 

15.10.2013.

Једног дана Маудгалиајана, један од познатих десет ученика буде Шакјамунија је видео једног гладног духа који је требао да обедује. Тело духа је изгледало као сагорели штап, отеченог стомака налик бубњу и врата танког као игла.
Из уста му је излазила ватра која је спаљивала његово сопствено лице. При узимању хране без обзира колико хране приносио устима и покушавао да је поједе она се је претварала у ужарено течно гвожђе. Дух је био у стању непрестане глади и по цео дан је гласно плакао тражећи свуда храну.

Маудгалиајана упита Буду: "Поштовани Учитељу, можете ли ми рећи узрок и последицу овог духа? Какав живот је морао водити у свом претходном животном циклусу?"

Буда им онда исприча следеће:

Читај даље

Место идиличне лепоте


Приповетке древне Кине – мудрости древне КинеМесто идиличне лепоте


18.09.2013
Током кинеске династје Ђин живео је познати писац Тао Јуан Минг. Он је написао чувени есеј "Место идиличне лепоте" у коме је описан рај пун бресквиних цветова.

Прича иде овако:

Читај даље

Гувернер учи небеске принципе на примеру синовљеве смтри

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Ђианг Шинкуи учи небески принцип на примеру синовљеве смрти

 

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

 

08.09.2013.

У 54 години владавине цара Ћианлонга, Ђианг Шинкуи је постао гувернер у дистрикту Јилианг у Дианану. У округу се деси убиство. Жртва је потицала из сиромашне породице. Особа која је починила убиство припадала је веома богатој и моћној породици, која је нудила мито Ђианг Шинхуиу да поништи случај. Ђианг је одбио да прихвати мито, али је његов син узео паре без да би му ишта о томе рекао.

Читај даље

Записи о реинкарнацији: деда који је постао унук

Записи о реинкарнацији: деда који је постао унук


28.08.2013

Аутор: Лу Џанг
Широм света постоје многе приче о реинкарнацији. У време кинеске Ћинг династије познати кинески писац по имену Ли Ћинг Чен је забележио причу о реинкарнацији коју је лично чуо. Радња се одигравала у једном од источних делова данашње провинције Гуангдонг. 


Један владин званичник из Ћинг династије је био ожењен ћерком из породице интелектуалаца. Отац младе је био образован човек. У браку је званичник са својом супругом добио три сина. Старији и средњи син су били веома заинтересовани за проучавање кинеске књижевности и проводили су највећи део свог времена читајући. Најмлађи син, међутим, након свог рођења није проговорио ни једну реч. Сви су мислили да је овај дечак био глувонем. Званичник је такође одустао да дечака поучава.

 

Читај даље

Просјакова марамица

Приповетке древне Кине – мудрости древне Кине

 

Просјакова марамица

23.08.2013
Једном давно је један жедан просјак стајао пред вратима богате куће. Господарица куће га не удостоји ни погледа и рече слугама да га отерају. Међутим једна ружна слушкиња се сажали и даде му у потаји чашу воде и нешто од хране која је остала. Када се је овај подкрепио рече јој: "Најлепша ти хвала. Немам ништа да дам за узврат, само ову марамицу. Молим те узми је" И слушкиња је узе. 

Читај даље

Доброта се награђује

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине


Доброта се награђује

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

18.07.2013

Ли Јиан
Током династије Сонг су из затвора отпуштени неки криминалци и прогнани у егзил на острво Шанмен. Број људи који би смели остати на острву је износио максимално 300 јер је то тако било одређено током оснивања династије. Самим тим је влада на располагање достављала храну само за 300 особа. Када би број осуђеника на острву премашио 300, неки од њих су бацани у воду. Ли Ћинг је био руководилац на острву и током његовог мандата је бачено више од 700 затвореника у море.

Читај даље

Украдена кокошка

Украдена кокошка

 

12.07.2013

У давна времена у гpаду Хунан кинеског региона Хебеи живео је један академик.
Догоди се да је на суду седмог двора подземља недостајало кадровског капацитета тако да је цар Жада одлучио да тамо пошаље поједине академике са земље на привремени рад. За тај посао привременог рада је одређен и горе наведени академик из града Хунана. Затим је отишао на неколико дана у подземље. Његов задатак је био да прегледа матичне књиге без расуђивања појединачних случајева.

 

Читај даље

На путу ка царском испиту

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

На путу ка царском испиту

09.07.2013
У старим временима кинески студенти и академици су учествовање на царским испитима у главном граду ценили као нешто изузетно важно. Након 10-годишњег ригорозног студирања се је могло квалификовати се за учешће на царским испитима у главном граду након положеног круга покрајинских и државних испита. То није била само изузетна част, већ је имало везе са сопственом будућношћу и испуњењем сопствених очекивања. 

Читај даље

Израз ''Наводњавати комшијска поља лубеницa''

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Кинески идиоми и поруке иза њих

Израз ''Наводњавати комшијска поља лубеницa''

 

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

01.07.2013

Ју Венлонг

Пре него је Сонг Јиу постао високи чиновник био је судија округа Биан који се је граничио са државом Лианг. С друге стране границе се је налазила држава Чу. Обе земље су на граничном појасу садиле лубенице и сваке године су упоређивале усеве. Народ Лианга бејаше веома вредан у обрађивању својих њива и заливаше своја поља редовно. Тако и њихови плодови напредоваху веома добро. Народ државе Чу међутим је често занемаривао своја поља. Сходно томе њихове лубенице једва да су и расле.

 

Читај даље

Прича о сови која цени мртвог и трулог миша

Прича о сови, која цени мртвог и трулог миша


24.06.2013

Чуангци и Бианџи су били добри пријатељи. Били су изузетни и образовани људи. Међутим, они су се разликовали у многим аспектима. Чуангци није марио много за престижplemenita ptica
и богатство, док је Бианџи био премијер и његов положај је био цењен у друштву. Чуангци је веровао да се просветљени људи требају одрећи потраге за влашћу, богатством, славом и добитиком.

Био је мишљења да стремљење ка оваквим стварима прља човека бојама свакодневних људи у великом бурету обичног друштва. Зато је Чуангци поставио себи задатак да потражи Бианџија убеди га да одустане од своје позиције и пропутује с њим светом.

Читај даље

Шта је тама ?

 Шта је тама ?
 


Дијалог између еминентног монаха из древног будистичког храма и атеисте

         (видео запис о бесконачности универзума)

21.06.2013.

Монах: Добротворче која је ствар на овом свету у коју највише не верујете?

Атеиста: Верујем да видети значи веровати, не види значи не веровати. 

Монах: О, добротворчe, ви сте врло искрени. Дакле видите ли ону велику палату која се сјаји златно-зеленом светлошћу. Блистава и величанствена 100 метара испред вас, она се не види када падне ноћ и тама прекрива ваше очи. Да ли се то онда рачуна да велика палата не постоји?

Читај даље

Божански огртач нема шавова

Кинески идиоми и њихово продубљено значење

Израз за описивање савршено урађеног уметничког дела


Божански огртач нема шавова

13.06.2013.


Dama_s_bozurom.jpgТоком Танг династије је на царском двору живео службеник именом Гуо Хан.
Родитељи су му умрли док је још био мали и био је препуштен сам себи.
Није тежио функцији високог званичника, а био је познат по својим искреним ставомима и интегритету.
Сматрали су га за особу посебно елегантног и вештог говора.Читај даље

Постати понизан пред великим океаном - Кинеска пословица о Жутој реци и поука иза ње

Кинеска пословица о Жутој реци и поука иза ње
                                                                                               Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Поуке иза кинеске пословице: "Постати понизан пред великим океаном"

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

 

 

09.06.2013

У древној Кини је Жута река (Јангце, на кинеском) имала веома важну улогу. Кинези су своја пиринчана поља наводњавали водом из Жуте реке. Без Жуте реке кинези не би били у стању да одрже своју цивилизацију. Зато је Жута река названа још и Божанска река.

Читај даље

Не испуњавати свој допринос друштву

Не испуњавати свој допринос друштву

 

Живела једном једна особа која је желела да испита да ли је неко отишао до 18 нивоа пакла након сталног чињења лоших дела. Дакле, он је наставио да током свог живота на Земљи чини што више могуће лоше ствари и након смрти је пао на 18 слој пакла.
Једног дана је чуо да неко плаче испод њега. Био је изненађен и збуњен: "Да ли заиста постоји неко ко је био још гори од мене?"

Особу испод себе је упитао: "Шта си урадио да си спао још ниже од осамнаестог слоја пакла?"

Човек је одговорио: "Ја сам био учитељ, а своје ученике сам водио странпутицом"

 

 

~ Кина-усмено предавање народних мудрости ~

Храна је ту само да утоли глад

Причa из древне Кине

Храна је ту само да утоли глад

20.05.2013
Лиу Нанјуан је био министар за односе са јавношћу у ери Џаџинг (1522-1566) током кинеске династије Минг (1368-1644) Када је отишао у пензију, вратио се у свој родни град. Званичник покрајине, који је био одговоран за то подручје, био је веома захтеван и пробирљив када је била у питању храна и тако су се чиновници у овом подручју осећали застрашенима када би их он посећивао. Лиу Нанјуан им је рекао: "Он је некада био мој студент. Требало би да му понудим свој савет"

Читај даље

Избегавањем пожуда до чистоте срца

Избегавањем пожуда до чистоте срца

14.05.2013

Веијинг краљ древнe државе Веихуи приреди једном гозбу у Фантаи за разне монархe који су дошли из различитих царстава. Пиће се је точило изобилно а гости су се забављали неизмерно. Тада краљ Веихуи-а изговори здравицу краљу Лугонгу.

 

Читај даље

Разматрање кинеског појмa врлина

Разматрање кинеског појмa "де" (врлина)

 

Врлина је као резервоар злата који никад не може бити потрошен

˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜˜

23.04.2013
Kineski idiom za Vrlinu ili takozvani DE na kineskomПутујући возом седела сам једном, поред младића средњошколца који је имао азијске црте лица. Питала сам га одакле је, и он рече да је само његова мајка из Кине а отац му је из западне Европе. Интересовало ме је колико овај младић зна о његовим кинеским прецима и о тако богатој кинеској култури. Изгледало је да је био млад да би толико тога знао. Али кад смо дошли до теме “врлина” ту се је већ видело да кинези који знају вредност овог појма не запостављају свом нараштају предати тако важне ствари за живот.

У многим текстовима кинеских мислиоца и филозофа се наилази на појам “врлина” На шта се заправо односи овај појам?
Следећи текст разматра шта значи појам “врлина” када кинези о томе говоре.

 

Читај даље

Посматрано из других димензија: Значај читања добре књиге

Посматрано из других димензија: Значај читања добре књиге


19.04.2013

Женг Нианшинг
Jедан конзервативан учитељ је једном ноћу сам пошао у шетњу. Путем срете старог пријатеља који је био преминуо. Учитељ је важио за храброг човека те га овакав сусрет не уплаши. Упитао је свога пријатеља: "Куда идеш?"

Овај му одговори: "Ја сам сада Минг Ши (радник у подземном свету) Имам неки посао у Јужном селу. Идемо истим правцем..."

Наставили су заједно путем. Када су прошли поред једне старе куће, Минг Ши је рекао:
"Ево овде живи академик са великом врлином и високим статусом."

Читај даље

Да ли бог кажњава лукаве људе

Приповетке древне Кине – мудрости древнe Кине

Да ли бог кажњава лукаве људе
Аутор: Дексин

 

12.04.2013.
Некадa је у Хејиан живео човек по имену Фенг Шунан. Живео је у престоници више од 10 година, али није могао да постигне никакав успех. Када би затражио помоћ увек му је обећавана али се ствари нису мењале и свака прилика би му измакла из руке.
Сиромаштво и депресија су га натерале да оде у храм Лу Дубин да се моли, где су му богови у сну омогућили да погледа своју судбину.

Читај даље

Коме припада овај оброк?

Будистичка прича - култивација говора

 

Коме припада овај оброк?

 

08.04.2013
Једног дана у Каландака Венувана (пребивалиште, где су Буда Шакјамуни и његови ученици живели) упаде љутит браман и поче да их псује.Buda predaje monasima
Био је бесан због тога што су сви његови рођаци почели упражњавати будизам и постали будистички монаси. 

 

Читај даље

Азијска легенда како је море постало слано

 

Азијска легенда како је море постало слано

 

31.03.2013

Готово сваки народ има свој мит о томе зашто је морска вода слана.
Народи који живе поред мора имају своје легенде и објашњења о томе, а једна легенда из Азије је песнику послужила као инспирација да ту легенду срочи у песму.


Композиција је прелепа и можете је чути на енглеском а стихови песме иду овако:

Читај даље

Зашто скакавци нису напали округ Џонгмоу

Приповетке древне Кине – мудрости древне Кине

Зашто скакавци нису напали округ Џонгмоу

27.03.2013
Током Донгхан династије (Источна Хан династија) у време владавине цара Џанг-а област Чуенџин у провинцији Хенан је претрпела у једној години велику штету од ројева скакавца.
Само округ Џонгмоу није био погођен. Када је Јуан Ан највећи извршни званичник покрајине Хенан то чуо одмах је послао једног од својих посланика у округ Џонгмоу да спроведе истрагу.

Читај даље

Лекција из посмртно доживљених искуства


Лекција из посмртно доживљених искуства

23.03.2013
Често сам се питао зашто људи који су се пробудили са искуством из клиничке смрти обично постају несебични и милостиви и често добровољно помажу другима у невољи.

Након мало истраживања нашао сам у причи Данион Бринклија о искуству клиничке смрти, оно зашта верујем да је свеобухватан одговор на моје питање. Бринкли је имао два посмртно доживљена искуства. Након првог је открио "да је једноставна тајна људске доброте та, да ће је неко на завршетку свог живота наћи у мери којој ју је другима током свог живота даривао"
Како неко може сазнати колико љубави је неко даривао током живота? Садржај резултата "прегледа живота" неко може видети само након смрти.

Читај даље

Приповетке о божанствима - Пропуштена прилика

Приповетке о божанствима

Пропуштена прилика
написао Џу Јуеминг

 

20.03.2013

“Десет пријатеља Веијанга” je била група пријатеља добростојећих и задовољних својом судбином. Они нису били заинтересовани за владајуће позиције и нису били похотни на новац. Волели су се скупљати и дискутовати о метафизици и таоизму. Њих десеторо бејаху као браћа. Смењујући се организовали су вечерње седељке.

Jeдном је на таквој гозби искрснуо непозван старац. Био је одевен у дроњке и изгледао је мученички мршав. Десет пријатеља су били добро расположени сажалише се на старца и тако му одобрише да остане с њима и подели слављенички оброк. Након што је старац завршио с јелом устаде и оде.

Читај даље

Војнике који су скрнавили тело свеца дочекала је изненадна смрт

Из древне историје

Војнике који су скрнавили тело свеца дочекала је изненадна смрт 
Едитор Пан Таипинг

 

11.03.2013

У историји о појединим значајним монасима има оних који су достигли висок ниво култивације тако да су њихова тела била обогаћена високо енергетским супстанцама која им је тела начинила бесмртним. У будизму се таква бесмртна тела сматрају светим.

Следи прича о два војника која су се суочила са смрћу као знаком одмазде јер су оштетили свето тело.

Читај даље

Легенда о благу из крчага

Легенда о благу из крчага

 

01.02.2013

Једне године суша начини да сви пољски усеви буду погођени њоме. Сељани бејаху© privatna slika приморани да сакупљају дивљe поврће, ископавају корење корова и једу лишће како би опстали а кад је дошла зима беше још теже преживети.

Читај даље

Љубомора суграђана и праведност Неба

Историјски записи древне Кине

Љубомора суграђана и праведност Неба

Фанг Суи напушта државу Веи и помаже држави Чи да постане моћна

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

 


24.01.2013.
Фанг Суи је био грађанин државе Веи током периода Зараћених држава (575 - 221 п.н.е) Био је генијалан, али због сиромаштва своје породице, није могао да своје вештине добро употреби. Нашао је неки незнатан посао код функционера Шу Гуа који је такође живео у држави Веи.

Једном приликом је Фанг Суи, пратио Шуа у државу Чи током дипломатске мисије. Цар Чи државе је чуо о талентима Фанг Суиа те му посла пет килограма злата и нешто меса и сока. Шу Гу је изгарао од беса и љубоморе. Зато узе сок и месо за себе а злато врати натраг.

Читај даље

Краљ

 Краљ

кратка прича од Фалун Дафа практиканта из Италије 

12.01.2013
Jедном давно у краљевству које је некад цвало врлинама и просперитетом, где људи бејаху пуни благостања и среће, етика поче да опада и на крају царство би на ивици потпуног слома. После доста грађанског хаоса и нереда, а након болести краља и немирима правног апарата, морал народа опаде драматично. Људи почеше да губе сваки смисао пристојности и вере у небо. Морални пад се је ширио популацијом до тачке да су људи махали "знаком неморала" заклетвом понекад утиснутом као симбол црвене аждаје на подлактици, што бејаше знак драматичне побуне људи против врлина и савести.

Читај даље

Трговац који је варао лажним мерењем робе

Трговац који је варао лажним мерењем робе

30.12.2012

Господин Џао Дефанг је живео крајем Ћинг династије и уживао веома просперитетан живот. Имао је три сина и сва три су била ожењена.
Када је господин Џао прослављао свој 60 рођендан, својим синовима је изнео једно признање, наиме да када је први пут отворио своју породичну фирму, намерно је намештао вагу те тако обмањивао добављаче и купце. Када би куповао робу наместио би вагу тако да показује мању тежину а када је продавао намештао би вагу да показује већу тежину.

Читај даље

Древна прича о последицама прељубе

Древна прича о последицама прељубе

текст је са clearwisdom.net
линк ка оригиналу је на крају превода

27.12.2012
Од Фан Чу
Током династије Ћинг, бејаху два дечака, два брата који су живели у Јучанг-у. Они не само да су личили један на другог већ су се и понашали исто, тако да су их и њихови родитељи једва разликовали. Након што су почели говорити родитељи им дадоше имена. У школи је њихово разумевање учења и писање такође било истоветно. У узрасту од 20 година, постали су студенти судске академије.

Читај даље

Убијањем невиних људи угрожава се сопствена будућност

Причa из древне Кине: 

Убијањем невиних људи угрожава се сопствена будућност

 

22.12.2012
Лоу Шиде је био познат званичник царске владе и војни генерал династије Танг (618-907 нове ере) Потицао је из садашњег Јуенвуши, Хенан провинције. Пре ступања у војску имао је током једне болести сан у коме му се указао човек у љубичастој одори, који поклонивши се неколико пута пред њим рече: "Ускоро ћете се опоравити. Молимо вас пратите ме. Желим да вам покажем нешто" Лоу Шиде је изашао из свог кревета и пратио човека кроз врата. Лоу се изненада осетио веома живахан и енергичан, као да се је у потпуности опоравио.

Читај даље

Осам Врлинa

Осам Врлинa

14.12.2012.

Осам врлинa су критеријуми којe je Конфучије оставио како би их људи следили. 

Тих осам врлина је:

- Поштовање према родитељима
- Поштовање према браћи
- Лојалност
- Одржавање обећања
- Љубазност
- Поштење
- Интегритет
- Скромност

Читај даље

Судбина два брата

Судбина два брата

07.12.2012
Рођени током владавине династије Сонг, браћа Џиншиоу Цао и Џингџи Цао живели су знатно различитим стиловима живота, први је водио узоран живот, док је други живео живот испуњен безочношћу. Били су млађа браћа царице.

Џиншиоу Цао, такође познат и као "Краљевски чика Цао (кинески Цао Гуоџиу)" није се много интересовао за политику. Усредсредио се је више на монашки живот култивирања таоизма. Џиншиоу је такође неко време провео радећи добротворно покушавајући да помогне људима у невољи и патњи. Био је љубазан и увиђаван и није тежио световним добицима. Легенда каже да је на крају Џиншиоу Цао заузео ранг међу осам бесмртних личности. По народној кинеској легенди Осам бесмтрника је била легендарна група божанства.

8 besmrtnika crtež preuzet  sa Vikipedije

Читај даље

Доброта и врлинe донoсе потомцима срећу

Доброта и врлинe донoсе потомцима срећу

10.11.2012

Крајем Минг династије у Тонгчангу у покрајини Анхуи је живео стари великодостојник по имену Џанг. Господин Џанг је према свима био пријатељски наклоњен и увек је био врло дарежљив према сиромашнима.

Једне године усеви су били ниски и предстојала је неминовна глад. Пиринач је веома поскупео. Неки лукави трговци искористили су ситуацију нису продавали пиринач, чиме су изазвали хаос на тржишту и тако подигли цене. Влада пак није имала конкретно решење.

Читај даље

Болест не може ући у једну поштену особу

Болест не може ући у једну поштену особy

Шу Пинг      

 

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

 

21. 10. 2012.          

Џанг Тинју из доба кинеске Чинг династије (1616 – 1911 п.н.e.) je jeдном рекао:
"Све на свету је последица судбине. Нико не може побећи од свог одредишта. Сваки човек има предодређени рок живота и лек није у стању да промени ма какав ток живота" 

Зашто је Џанг Тинју изрекао такву примедбу? Ево позадине:

Читај даље

Краткотрајни губитак води ка дуготрајном добитку

Краткотрајни губитак води ка дуготрајном добитку

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net. 
Линк ка оригиналу је на крају текста

14.10.2012

У време кинеске Северне Сонг династије бејаше човек именом Џенг Шучинг. Једном је купио гомилу грнчарске робе из региона западне реке и планирао је да је прода на северу. Онда је чуо о избијању оскудице храном на северу и решио је да не путује тамо. У то време га је посетио неко ко је хтео да купи његове грнчарске ствари. Џенг упита ту особу шта намерава да учини са грнчаријом. Овај му рече:” Намеравам да робу однесем на север и тамо је продам” Џенг му је узвратио:” Испочетка сам и ја имао исту намеру али сам чуо да баш сада на северу влада несташица хранe. Ако грнчарију понесете на север имаћете потешкоћа продати је. И ја сам одустао из тог разлога“

Читај даље

Добродушност

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Добродушност

22.09.2012.

Једног мразног зимског дана се једном од монаха у храму обратио отац једне сиромашнe породице. Гладан, цвокотао је од хладноће.

Човек се обрати монаху: “Може се заиста рећи да сам гладан и да ћу ускоро промрзнути. Моја цела породица је болесна и над њом лебди животна недаћа. Ако имаш ма какво средство које би нам следеће дане помогло преживети и остати у животу онда те молим помози нам својом добродушношћу“

Монаху би жао човека али није могао наћи ништа што би мy дао. Осврнувши се по храму поглед му паде на статуу Буде којој су се људи клањали. Он одстрани један златан прстен са статуе и даде га човеку речима: “ Узми ово и замени за новац“

Читај даље

Три златне фигуре

Три златне фигуре
више слушати, мање говорити

15.09.2012

Некада давно, краљ једне мале земље желећи да ода почаст цару Кине, посла свог изасланика са поклоном који је садржавао три златне статуе. kineski carevi-figure-slika sa NewTangDynasty Television.com
Оне бејаху величанственог изгледа те веома узбудише цара. Краљ затражи од цара оцену коју од три статуе највише вреднује.

 
Цар није знао шта да уради; разматрао је ствар на разне начине, укључујући и златарeву процену кога је цар замолио да провери ове статуе које су биле идентичне у сваком погледу - изгледу, тежини, дизајну и изради. Напољу пак на одговор чекаше краљев изасланик.

Велика земља попут Кине није била у стању да схвати ову симболику, каква срамота!

Читај даље

Неочекивано богатство

Прича из давнина - Неочекивано богатство

Преведено са Clearwisdom.net
линк на крају превода


06.09.2012

Од Хуа Хан

Прича потиче из давних времена  и говори о једном кинеском владином куриру.
Једног јутра је он рано изашао напоље. Један други човек који је собом носио драгоцености видео је курира како држи дуго копље и уплашио се, тако да се је сакрио у жбуње.

Курир је чуо буку из жбуња, али није могао да види никога. Мислио је да се је тигар или планински лав крио у жбуњу, па је употребио своје копље забадајући га около и уби случајно човека. Након што је  курир схватио да је убио некога грешком, он то није известио влади. Уместо тога, он је узео драгоцености те особе, оставио тело у жбуњe и отишао. Нико није видео шта се дешавало.

Читај даље

Најважније је какво је срце

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Најважније је какво је срце
Hемачко издањe Епох Тaјмс


16.08.2012

Будистички богови сматрају да је важније каквим срцем неко удељује новац а не колика је сума.

Једном је у Кини требала да се направи статуа Буде. У граду Шијанјангу у провинцији Хубеи је увелико владало узбуђење, градња Буда статуе је Figura Budeсвуда била тема разговора. Многи људи су веровали у Буду или божанства и хтели су да доделе новац за изградњу статуе. Руководилац радова је бележио њихова имена намеравајући да их изгравира на спомен плочи.

 

Читај даље

Један чиновник из Ћинг династије се сећа своје реинкарнације

Један чиновник из Ћинг династије се сећа своје реинкарнације

 

20.07.2012.

текст је преведен са немачког сајта
clearharmony.net - линк на крају текста

Од Ганен-а

Атеисти тврде: “Човек умре као када би се угасила свећа“ Овај поглед је по мом мишљењу погрешан. Стваран живот се не губи када тело умре. Наши претци су веровали да поновно рођење и одмазда (измирење дугова) заиста постоје. Човек наилази на одмазду ако почини лоше дело.
Хтео бих вам испричати истинит догађај на основу једног записа из књиге која потиче из Чинг династије о особи која је преживела неколико реинкарнација.


У време Ћинг династије бејаше један чиновник из Шаншија по имену Гу који се је сећао својих разних реинкарнација. Он се је сећао да је у свом првом животу био сиромашан учитељ који је живео у једном храму. Једном је видео како монаси остављају новац који су добили прошњом испод пепела једне пећи. Једна стара пословица каже: “Хладноћа и глад наводе на крађу“ Он је украо новац монасима. Неколико дана касније је умро пре него ли је и могао да га потроши.

Читај даље

Tри ластина младунца и три сина господина Џоуа

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Tри ластина младунца и три сина господина Џоуа Lasta Sialia Artica slika sa Vikipedije

10.08.2012.   
текст је преведен са немачког сајта
clearharmony.net - линк на крају текста                           

Lasta vrste Sialia artica slika sa VikipedijeПостоји једна кинеска пословица: "Признавањем грешке је већ половина ње исправљена" ова пословица је описана у кинеској новели под називом Соу Шен Хао Ђи.

У граду Пеи је живео једном учени човек именом Џоу. Имао је три сина двадесетих година. Они су изгледали веома здраво, али ни један од њих није могао говорити већ су само пустали неартикулисане гласове од себе.

Читај даље

Оног ко не поштујe искрену веру већ је окаљава, сустиже одмазда

Оног ко не поштујe искрену веру већ је окаљава, сустиже одмазда

Јан Ђин

28.06.2012.

Постоје многе приче из давних времена које служе као лекције људима, да одмазда не стиже оне који поштују искрену веру. Један будиста лаик*по имену Џоу Сирен (такође познат као Џоу Анши) из династије Ћинг, написао је дивну књигу називом "Аншијева колекција" у којој се објашњава управо овај принцип. У наставку ћемо навести неколико примера из ове књиге који се односе на цареве и њихове дворјане из неколико династија Древне Кине.

 

Читај даље

Прича о љутњи-Традиционална кинеска басна

Традиционална кинеска басна: Прича о љутњи

21.06.2012 

Једном давно, када је Бог видео да људи окрећу леђа својим злоделима предомислио се и катастрофу која им је била неизбежна отклонио и држао је даље од њих.

Једнa особа ове древне земље није био задовољан развојем догађаја. Зато што је осећао кајање због својих недела из прошлости очекивао је да буде кажњен, и љутито је рекао Богу да се не слаже са овим новим сплетом околности и да би радије умро него живео даље са својим греховима. Такође је био свестан тога да је Бог бескрајно стрпљив и толерантан да пресуђује полако и да полако кажњава.

Бог му се љубазно обрати: "Да ли имаш право да се љутиш?"

Човек се окрену од Бога и оде на село, где је саградио склониште за себе и чекао крај.

Читај даље

Будистичке скулптуре у авганистанској Бамијан долини

Будистичке скулптуре у авганистанској Бамијан долини

Аутор Ролф Хукстра

16.06.2012.

Бамијан долина је заклоњена међу наборима неравних планина Хинду Куша, хималајског изданка у Авганистану. Захваљујући свом затвореном, усамљеном и климатски благом природом долине Бамијана су много пре наше ере будистичким монасима служиле за повлачење. Они су се oдвајали далеко од цивилизације како би медитирали у пећинама укопаним у планинском масиву.
Након што је Александар Велики прокршио пут између Истока и Запада велики трговачки каравани су следили овај пут. Они су такође открили Бамијанску долину и приуштавали себи неколико дана одмора после тешког преласка Хинду Куша или после дугог пута из Индије или запада према Кини и повратка назад преко такозваног Пута свиле.
Од трговачких путника из Грчке и Рима су будистички монаси чули приче о колосалним скулптурама царева, као што је био Нерон и Август, које су их инспирисале да сачине два велика дела. У другом веку нове ере, они су из литица исклесали скулптуру мањег Буде висине од тридесет метара.
Век касније и од удаљености од неколико стотина метара од првог, настао је велики Буда висок педесет метара. Последња скулптура је стога јединствена јер су на њој уједињени утицајни стилови источне и западне културе. На њој се види уникатни плашт (тога-филозофски плашт тј. огртач) са карактеристичним наборима грчко-римског стила. Ови набори су клесани на специфичан начин. Монаси су затегнуту ужад причвршћавали клиновима на фигуру. Затим би фигура Буде била завршавана лепљењем дебелог гипса од глине помешане са сламом.

 

Читај даље

Скромност

CKPOMHOCT
од Фалун Гонг практиканта

20.05.2012 

У Јапану је некад живео цењени будистички монах. Једном му у посету дође познатиšoljica čaja научник. Ова особа је била веома уображена и говoрио је без престанка. Монаху је причао ствари које је проучаво. Монах га пажљиво слушаше истовремено му сипајући чај. Иако је шоља већ била пуна, монах је и даље уливао чај све док се шоља није препунила.

Читај даље

26 убода ножем

                                               26  убода ножем

У многим културама света се на узимање људског живота гледа као на најтежи чин ако га неко почини током свог живота. Овакав дуг не застарева, самим тим се и почињено дело мора вратити истом мером. Испод је прича из кинеске династије Ћинг о таквом једном потезу и расплет догађаја.
Прича је служила генерацијама као упозорење и морална поука.

Текст је са сlearharmony.net        
линк ка оригиналу је на крају текста

07.05.2012.

Шта је сан? Многи савремени научници тврде да је сан бесмислен одговор церебралног кортекса на произвољан подстицај можданог стабла током сна. Уствари многи људи имају снове у којима су доживели живописне ствари, слике, знакове или видели облике живота, који су се касније заиста десили. То су феномени које пак модерни научници не могу да објасне.

Следи опис таквог једног чудног сна који је забележен у кинеској историји а науком се не може објаснити. Поједини људи из кругова култиватора објашњавају да ако човек током сна уђе у другу димензију да је заправо оно што видимо у неким сновима, оно што наша главна свест ради или оно што им други облици живота онда дозвољавају да виде. Наравно, постоје други свеобухватни разлози због којих се снови јављају. Неки снови немају никакве везе са нама.

 

Читај даље

Корумпиране и грешне службенике кажњава Небо

Приче из историје

05.05.2012
Корумпиране и грешне службенике кажњава Небо 
Од Чен Шаошин 

 

Текст је преведен са странице minghui.org
Линк ка оригиналу је испод текста 

Ћунминг Ћиао је jош у младим годинама због своје способности и интелигенције постао владин званичник. Међутим, није добио никакве промоције дуго време након што је добио позицију. Често се је жалио на своју тешку каријеру и мислио је да небо било неправедно јер није био компензован за своје напоре. Чак је и написао чланак упућен небу питајући небеса о својој судбини.

 

Читај даље

Владарова похлепост упропашћава његову земљу; похлепост једног чиновника упропашћава његово тело


Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

20.04.2012.
Похлепост владара упропашћава његову Земљу;   
похлепост једног чиновника упропашћава његово тело"Владарова похлепост упропашћава његову земљу, док похлепост једног чиновника упропашћава његово тело"
Тиме је упозоравао цар Таицонг други владар кинеске Танг династије своје чиновнике у влади; не узимати мито или се бавити корупцијом а и самог себе је тиме упозоравао. Цар Таицонг је са својим чиновницима успео да земљом влада врлинама и тиме гарантује мир и стабилитет. Заједно су велику Танг династију начинили једну од најуспешнијих у кинеској историји.

Уствари не само владини чиновници се требају држати даље од узимања мита, већ и обични људи требају бити задовољни са оним што поседују и пусте да ствари теку природним током, како би гарантовали дугорочан мир - посебно уочи пролазне, и егоистичке материјалне похоте.

Испод је опис разговора између цара Таицонга са његовим чиновницима:

Читај даље

Изгубљено царство

Изгубљено царство

19.03.2012

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

 Буди увек свестан једне добре ствари – ма како незнатна била
Буди увек свестан једне лоше ствари – ма како незнатна била

Од Чинг Јин

Џонгшан је била мала царевина у доба империје владавине Борилаца (475 – 221 п.н.е)
Једном је цар у главном граду позвао на банкет многе официре високог чина. Међу званицама се је такође налазио високи чиновник Сима Зичи. На банкету једино Сима није добио паштету од овчијег млека. Из беса и разочарања је Сима напустио царевину Џонгшан и упутио се у царевину Чу. Цару царства Чу је предложио да нападне царевину Џонгшан.

Читај даље

Врлине краљевских поданика

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Kраљ и његови пoдaници


15.03.2012.
Током пролећа и ујесен је обичавао краљ Чи Ђинг Гунг државе Чи да иде на планину Ниу. Одатле се је погледом на север могао видети град и краљевска палaта. Разгледајући околину рече: "Како је лепо моје краљевство! Стабла и зеленило су тако бујна! Одмичу дани и старим, али шта да радим? Како би било лепо када би људи били бесмртни“ Његова два царска званичника, Ши Конг и Лијанг Чиу бејаху потресени његовим речима и додадоше: "Зависни смо од вас величанство како би имали скроман оброк и путовали кочијoм. Не би смо желели умрети и оставити његово величанство самог"

Читај даље

Испитивачки поглед Неба све види

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Испитивачки поглед Неба све види

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста09.03.2012
У древној Кини је особа која је полoжила најнижи ниво пријемног испита за државни испит називана Шиу Цаи.


У области Џангџоу, живео је човек који је био интелигентан и положио овај пријемни испит за Шиу Цаи-а. Приликом једног сусрета са пријатељем су њих двоје дискутовали о својим књижевним талентима. Шиу Цаи је написао есеј под називом: "Мудри људи уживају у реци" на шта је био веома поносан. Његови пријатељи су такође хвалили његову интелектуалну творевину. Тако он постаде веома самозадовољан и ташт као паун.

Читај даље

Врли човек зна да је време драгоцено као злато

 Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине
 

Врли човек зна да је време драгоцено као злато

Ово је превод текста са енглеског сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

07.01.2012
Живот нам је показао да време лети брзо као галоп коња. Врли човек га зна ценити јер је време драгоценије од злата.

Читај даље

Право пријатељство захтева искреност

 Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине


Право пријатељство захтева искреност

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају.

09.01.2012

У правилима о понашању (или Ши Фан - Shi Fan) се наводи: "Иако свако у свом карактеру или понашању показује недостатке, он има неминовно и своје предности. Ако фокусирамо нашу пажњу на недостатке и игноришемо позитивне аспекте, тешко је у једном кратком временском периоду поступати исправно. Усмеримо ли нашу пажњу само на снагу других и не гледамо њихове недостатке, можемо бити заједно са њима читав живот"


Читај даље

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤