Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

5 елемената у Традиционалном кинеском лечењу - 5 фазе трансформације -

5 елемената у Традиционалном кинеском лечењу
 -  5 фазе трансформације -


16. 10. 2017.
Заједно са теоријом јина и јанга формира теорија 5 елемената основу традицоналне кинеске теорије. Јин и јанг описују интеракцију чи-енергије, животне силе која прожима све. Док 5 елемената тачније пет фаза означава трансформацију - нуди референтни оквир који је ближе повезан са свакодневним животом. Из јина и јанга појављују се пет елемената који обликују свет, одржавају га и растварају.
Фазе пет трансформација се манифестују у свим феноменима космоса (целокупну живу и неживу природу формира ових пет сила) а њима се може објаснити њихов унутрашњи међусобни однос.

Ових пет елемената су дрво, ватра, земља, метал и вода. 5 elemenata

У оригиналној или физиолошкој представи пет елемената земља је у центру, окружена елементима дрвета, ватре, метала и воде.

Елемент дрва одговара младом јангу - експанзији, растућој животној снази (чи), који се манифестује у пролеће и јутру. Јанг почиње да се развија. Дани постају дужи и топлији, светлост се повећава. Биљке клијају, расту и пупе.

Врхунац развоја јанга је време цветања и одговара елементу ватре. Јанг се назива стари јанг достизањем зенита – лета, доба најдужих дана и највећих врућина.
Када је експанзија достигла свој зенит, започиње процес хлађења што се у дневном циклусу карактерише поподневношћу а у годишњем добу као јесен. То је време елемента метала – младог јина. Биљке сазревају, сокови и животна сила се све више повлаче. Листови се више не хране адекватно, вену и коначно опадају.

Елементом воде се завршава циклус годишњег доба. То одговара старом јину, са најјачом контракцијом и кондензацијом зими и ноћу. Живот се сада потпуно повлачи у унутрашњост, у семе, кртоле и корене. Тама и хладноће владају земљом, прекривеном ледом и снегом.

Земља као пети елемент не посматра се као сама према овом космолошком погледу, пошто са кинеског гледишта земља одговара гравитацији и резултат је центрифугалних јанг сила и центрипеталних привлачних, јин сила.
Земља не постоји самостално, већ описује очигледно стање стабилности између експанзије и контракције. У игри сезона земља доминира прелазним временом: између зиме и пролећа, између пролећа и лета, лета и јесени, као и јесени и зиме - и преузима карактеристике својих суседа. Oнa одговара кратком периоду на крају сваке сезоне. Другим речима, на крају сваке сезоне, енергија се враћа у Центар да се регенерише. Дакле, земља не одговара одређеној сезони.  

Друга, опште познатија примена пет елемената објашњава и илуструје везе и узајамну акцију у случају болести, описује како се болести могу развијати и раширити. Ово се користи приликом диференцијације симптома током лечења традиционалном кинеском медицином.

Пет елемената нису основни елементи природе, већ пет фундаменталих процеса, пет квалитета, пет фаза истог циклуса или пет инхерентних могућности промене сваке појаве.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤