Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Акупунктура - форма традиционалне кинеске медицине

Акупунктура - форма традиционалне кинеске медицине
Kineski prikaz meridijana i akupunkturnih tačaka


09. 09. 2017.
Седамдесетих година прошлог века након посете америчког председника Никсона, Кини одједном се је Запад почео интересовати за акупунктуру.
Тада су се амерички доктори упознали са анестезијом изведеном помоћу акупунктуре. Било је запањујуће нпр. видети операцију отвореног грудног коша где је анстезија била извршена само једним убодом игле, притом је пацијенат при пуној свести сво време разговарао са докторима.

Акупунктура је део традиционалне кинеске медицине (ТКМ), дуго je била главни облик медицине у Кини, Јапану и неколико азијских земаља.Лекар традиционалне кинеске медицине осим знања о акупунктури мора знати примену лековитог биља као и масажу и кинеске вежбе за здравље зване чигонг или таи чи. Мада је на Западу позната већином акупунктура, онај ко лечи њоме мора имати солидно знање о свим горе наведеним облицима лечења. Лекари који третирају болеснике акупунктуром у свом свакидашњем животу редовно раде вежбе таичија или чигонга.

Акупунктура (поједностављени кинески: 针灸, традиционални кинески: 針灸; пинјин: џин јиао; кантонски: кам кау; латински: acus-игла и punctum–пункција, је део методе третмана у традиционалној кинеској медицини. У овом случају, игле се постављају на тзв. акупунктурне тачке на телу. Ова метода постоји више од 2.500 година и тесно је повезана са кинеском филозофијом. Металне игле су коришћене од времена бронзаног доба. Предпоставља се да су се у то време користиле игле од костију или камена.

Прва европска дисертација о акупунктури написана је 1683. од стране Вилхема тен Реијне¹, који је неколико година живeо на јапанском острву Деџима близу Нагасакија. Тамо се је упознао са старомодним приручником којег су користили јапански акупунктуристи.

Традиционална Кинеска медицина (ТКМ) се заснива на идеји да здравствени проблеми произилазе због поремећености енергије телесног метаболизма. Акупунктура доводи до погона тела и ума ка излечењу. Тиме се болесник осећа виталније и здравије. Повећава се имунитет, баријера осетљивости на бол и свеукупна виталност.

Stepen punktiranja kože  Primer punktiranja ruke Акупунктурист поставља стерилне
веома танке игле на појединим тачкама
на телу болесника.
Ове тачке леже на енергетским путевима ткз. меридијанима.
Третманом се одблокирају енергетске блокаде и квантитет и квалитет енергетског тока се побољшава.
Неке од форми акупунктуре:

неуроакупунктура
класична кинеска акупунктура  
акупунктура ручног и ножног зглоба
акупунктура уха
електроакупунктура са стимулацијом игле
абдоминална акупунктура
корејска акупунктура руке
акупунктура носа
неуроакупунктура према Јамамото-у
кинеска акупунктура лобање
сегментна акупунктура
фармаколошка акупунктура


Сегментна акупунктура
Ефекти примопредаје акупунктурне тачке могу се објаснити унутар класичне акупунктуре из традиционалног кинеског погледа на свет. Међутим индикације за пунктирање многих од ових тачака постају разумљивe општој медицини када се посматрају унутар оквира сегментних односа. Практиканти сегментне акупунктурне пунктирају или ињектирају тачке на кожи, поткожном везивном ткиву, мишићном ткиву итд. да би даљински утицали на ткива или органе кроз повезане сегменте кичмене мождине. Ињекција акупунктурних тачака са фармаколошким супстанцама назива се " течна пункција ", такође ce називана и фармакоакупунктура, и изводе је само доктори.

Поглед Западне медицине  и ставови о акупунктури
 
Разне акупунктурне тачке се сматрају места где се спајају завршетци нерава, мишића и везивног ткива који се могу стимулирати. Ово, пак, ослобађа више природних аналгетика укључујући ендорфине. Они обезбеђују бољу циркулацију крви која објашњава корисни Meridijani na ljudskom teluефекат акупунктуре.

У последњих неколико година, вршена су многа нова истраживања о неуробиолошком, неурофизиолошком и биохемијском аспекту акупунктуре, тако да сада постоји поуздана идеја како објаснити ефекте акупунктуре са гледишта западне науке. То пак не значи да је кинеско објашњење о томе како акупунктура функционише неважеће. Западни и кинески ставови су два различита начина разумевања ефеката акупунктуре који се међусобно допуњују.
Кинески начин гледа на квалитет слике целокупног човековог тела је, као да је човек једна насликана површина; Западни начин анализира блокове од којих је та слика изграђена. Примера ради кинеско посматрање је као када би гледали платно нпр. Рембрантове слике " Ноћна стража " док је западни начин гледања на то, какво је платно Рембрант користио за слику, као и то какав је тачан хемијски састав платна.

Биохемијске, неурохемијске и неурофизиолошке студије у последњих неколико година су јасно показале да се утицај акупунктуре може измерити на генетским, ћелијским и  физиолошким нивоима неуротрансмитера.
Ове студије су углавном објављене у водећим научним часописима, као што су нпр." Neuroscience Letters "
У поглављу " акупунктурне тачке и меридијани заиста постоје " могу се наћи дискусије модерних детаљних истраживања о овоме.

Са гледишта Западне науке акупунктура се може објаснити двема теоријама: неурохуморалном теоријом и морфогенетском хипотезом.
Прва теорија је најчешћа. Ово је проучавање ефеката који акупунктура има на мозак и другим деловима централног нервног система, на пример, на које гене и неуротрансмитере у мозгу може утицати акупунктура. Такође се је гледало на ефекте на аутономни и периферни нервни систем.
Други извештај има за циљ разумевање функционисања акупунктуре из ембрионалне структуре и развоја.
Поред ове две теорије, постоји и почетак за разумевања акупунктуре са неке врсте холографске пројекције делова тела на појединим местима на телу: ушију, лобање, руку и ногу. Ова друга хипотеза се назива микро-холографски систем.

Безбедност при третирању акупунктуром
У Јапану, Шведској и Енглеској су недавно обављена четири главна истраживања, где нису пронађени никакви озбиљни нежељени ефекти код више од 14.000 особа третираних акупунктуром.
 
Тренутно, акупунктурy користи једна трећина светске популације.

НАПОМЕНАовај текст описује једну од метода традиционале кинеске медицине. За лечење акупунктуром потражити доктора или терапеута са знањем анатомије људског тела. Многи кинески грађани настањујући се у иностранство отварају ординације за лечење акупунктуром а доста случајева је показало да су им дипломе сумњивог карактера.

Делови текста преведени са Википедије и главне интернет страница за акупунктуру и неурокупунктуру ores.nl

¹ Вилхем тен Реијне (Девентер (Холандија), 2. јануара 1649. - Батавија (Индонезија) 1. јуна 1700) је био холандски лекар, ботаничар и фармаколог запослен у Источноиндијској компанији.² Написао је прву детаљну европску дисертацију о акупунктури (1683), студије о чају и камфoру, о артритису и лепри у Азији.
² Источноиндијска компанија (1602-1800) или по садашњем правопису Источно Индијско Уједињење у скраћеној форми VOC ( ФОЦ ) је била приватна холандска трговачка компанија која је имала монопол над прекоморском трговином између Република Седам холандских уједињења, источне регије Рта Добре Наде и западно од Магелановог мореуза.
ФОЦ је основана 1602. године као Генерална патентирана компанија. У то време била је највећа трговачка компанија на свету и била је прва јавна компанија са слободним преносним акцијама

Повезани текст:
ЗЛОУПОТРЕБА АКУПУНКТУРЕ!
Уместо лечења, тортура мучења - злочини бившег доктора запосленог у логору за принудни рад Баодинг, кинеске провинције Хебеи

Повезани чланци:

Лекар чудотворац кинеске антропологије
“божански лекар” и легенда кинеског здравства – Биан Чуе

Хуа Туо кинески пионир хирургије

О кинеској култури очувања здравља

Древна кинеска одећа  - oдраз лепоте, здравља и хармонијеТрадиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤