Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Поглед научника на праксу кинеског чигонга Фалун Гонг

Поглед научника на праксу кинеског чигонга Фалун Гонг

Фалун Гонг из перспективе једног научника


Интервју од 2. јуна 2013 године
Мингхуи дописник Хе Ју (He Yu)

Господин Џонг Веигуанг кинески научник и писац који живи и ради у Немачкој је своја истраживања о Фалунгонгу започео након 25 априла 1999. када се је око 10.000 практиканата Фалунгонга из целе земље окупило у Пекингу даНаучник Џонг Веигуанг поднесе жалбу и тражи фер третман од стране државе.
Поводом 21 годишњице распрострањивања Фалунгонга у свету господин Џонг је био љубазан да подели своја запажања у интервјуу за веб страницу Мингху.орг.
На основу транскриптованог разговора износимо следећи запис:

Апел 25 априла 1999. је привукао моју пажњу

У Немачкој сам у рано лето 1999, прочитао у новинама вест о инциденту од 25. априла. Пре тога нисам знао ништа о Фалунгонгу. Дакле био сам изненађен и помало шокиран али и задовољан.
Кинези су прошли кроз толико "борби" које су једноставно ојачале успомене кинеског народа о терору од руку сопствене владе а нарочито 1989. након масакра на тргу Тјенанмен. 
И одједном 10 година после масакра више од 10.000 кинеза се је мирно окупило близу комплекса владиних зграда Џонгнанхаи. Било ми је тешко да то поверујем.

Понашање ових људи је било мирно и чак су очистили терен иза себе пре него што су отишли. Тешко ми је било то поверовати јер сви знамо да кинези не обраћају много пажње на такве ствари. 
Тих 10.000 људи у Кини који су присуствовали догађају спонтано и без посебних упутстава да оставе чисто иза себе показивало је квалитетнији карактер у односу на просечне кинезе.
Шта више, сада овај апел траје већ толико дуго. Настали обрачун није убио Фалунгонг. Апел се наставља до данашњих дана и чак је еволуирао.
На почетку када сам читао вести нисам могао веровати оном што читам. Знао сам врло добро да је кинеска традиција неколико деценија под владавином комунистичке партије Кине потпуно уништена. Кинеска традиционална култура је више пута саботирана и тако често да је постала као плац пољопривредног земљишта које је орано изнова и изнова. Нанешена штета је темељна.
Ипак, у том тренутку када се чинило да је саботажа на свом врхунцу појавио се Фалун Гонг! Био сам пријатно изненађен. Још не схватам одакле долази његова снага.
У то време нисам разумео снагу суштинских вредности Фалунгонга наиме: Истине - Саосећања – Трпељивости. Касније сам схватио да је таква вера дубоко укорењена у душама његових практиканата. У супротном, они нису могли постићи тако висок степен развоја карактера.
С протеком времена дошао сам до спознаје да је до апела 25 априла 1999. дошло због клевете професора универзитета Хе Зоуција. Пре него што сам дошао у Немачку 1998 године радио сам у Институту за историју науке на Кинеској академији за природне науке те сам био упознат са људима као што је Зоуција. Такође сам знао да су "aкадемска мњења" на "одељењу истине" била само политичка пропаганда и алати за монтажу напада. Сав рад је био усмерен одржању моћи Комунистичке партије Кине.
" интелектуалне елите " предвођени од стране Ју Гуангјуан-а, на Одељењу за пропаганду су задужене за медијске цензуре и стварање измишљених вести. Такве пропагандне тактике почеле су 1949. Људи у овој групи су касније постали окосни браниоци идеологије КП у областима као што су дијалектика, филозофија и историја науке. Већина идеолошких чланака који су служили као оружје у различитим кампањама прогона су били написани од ове групе.
Своју каријеру је Зоуције почео носећи ташну Ју Гуангјуана. Касније је послат у бившу СССР да студира физику. Лиу Дун шеф Института за историју науке је такође представник групе.

Моја разматрања након упознавања са Фалунгонгом

Након што сам послат у руралну област током Културне револуције 1969 године дао сам се на проучавање филозофије. Рефлектујући схватио сам да сам био 20 година варан од стране КП и нисам више веровао марксизму.
1970 године почео сам систематске студије филозофије, математике, физике, страних језика и историје. Желео сам бити у стању да јасно илуструјем праву природу КП. Раних 1980-их, постао сам студент на Институту за историју науке на Кинеској академији природних наука.
Године 1999, сам се преко неких западњачких књига упознао са тоталитаризмом а посебно преко дела Ралфа Г. Дарендорфа. Према Дарендорфу тоталитаризам има две главне карактеристике: опозицију савременим људским правима и слободи, и став против традиционалних вредности. Поред тога Дарендорф каже да је тоталитаризам дужан да буде отпор и конфронтација.
Међутим, био сам збуњен зашто нисам видео никакав отпор или покрете традиционалних снага против режима јер је био против традиционалне културе од свог оснивања 1949. Након 1990. површно се чинило да се у многим кинеским областима више не противе толико традицији. Они су чак усвојили неке формалности традиционалне културе. Коегзистира ли то КП мирно са традиционалном културом?
Било је то време када се је Фалун Гонг појавио. Током мог разговора са БиБиСи ( BBC - British Broadcasting Corporation) крајем 1999, нагласио сам да је феномен Фалун Гонг представљаo буђење и оживљавање традиционалне кинеске културе, што није био случај са про- демократским покретом из 1998. У то време је мој став била само груба теорија.

У фебруару 2010, током посете бившег генералног секретара Ђианг Цемина Берлину присуствовао сам неким протестним активностима. То је било моје прво упознавања с Фалунгонг практикантом и то је било искуство које ми је помогло да стекнем перспективу из прве руке.
Знао сам да је понеки од Фалунгонг практиканата учествовао у студентским протестима 1989. Многи од њих су сада фокусирани на зарађивање за живот и бизнис. Ових неколико Фалунгонг практиканата је прешло дуг пут да присуствују берлинском протесту по хладном времену. Чак су собом повели и своју децу упркос хладноћи. Био сам веома дирнут. Ово је оставило дубок утисак на мене.
Фалун Гонг практиканти поступају радије на основу њиховог срца, него организације, наређења или за личне користи. Када сам питао једног практиканта колико њих ће се појавити на протестним активностима рекао је да не зна али да ће људи доћи када за то буде време. Искрено речено био сам скептичан. Мислио сам да тачне информације не дели са мном јер сам био аутсајдер. Сада након деценије верујем у његов одговор. Свака активност је третирана на овај начин а они су увек били присутни.

Садашња логика кинеске друштвене науке је чудна. На пример апел од 25. априла је незамислив и нелогичан за кинезе који су прошли кроз руке толиких бруталних прогона од стране КП. Посебно након крвавог сламања протеста 1989, за већину људи и даље спонтано окупљање у близини владиних зграда Џонгнанхаи задржавајући тако добру дисциплину не може се  објаснити помоћу "нормалне" кинеске логике. Међутим ако се то преиспита из друге перспективе из перспективе некога са погледом истинског веровања, не присуствовати скупу је просто недопустиво.
Ова идеја намерава да oпише све кинезе, укључујући и мене, самозваног слободног интелектуалца, колико су менталитет и логика кинеза различити од људи у нормалним друштвима. То је због дугогогодишњег деформираног окружења које се у Кини стално манипулише под строгом присмотром КП.
Током протеклих 30 година пре 1999, прочитао сам много књига. У раним 1990-им сам престао разматрати оквиром западног стила размишљања и почео сам преиспитивати кинеску традиционалну културу. Због мог нагона ка проучавању културног феномена, почео сам истраживање Фалунгонга. У задњим годинама сам преломио само пуке академске оквире и унапредио моје разумевање Фалунгонга. Такво размишљање је такође инспирисало и проширило моје разумевање кинеске традиционалне културе као и моје разумевање целог света.

Фундаментална промена људског ума и тела

Истинитост - Благост - Трпељивост су основне вредности којих се Фалунгонг практиканти придржавају. Током година након упознавања практиканата не мислим да њима то представља само прилично једноставан слоган. Многи кинези би се сложили са мном.
Свих ових година сам видео много тога. Похађање Фалунгонг активности је увек добровољно а они троше свој новац да буду део функција које похађају. Видео сам и промене на многим мојим пријатељима након што су се одлучили култивирати се по Фалунгонгу: постали су више врли, мирнији и несебичнији. Знам да неки менаџери преферирају запошљавати практиканте Фалунгонга јер такви људи су поуздани и не устручавају се радити напотрно. Истинитосрт - Благост - Трпељивост је у крви Фалун Гонг практиканата. Њима то представчља прави живот.
Такође сам боље могао разумети позитивну улогу коју вера игра за појединце и друштво. Јасније ми је такјође зашто КПК(кинеска комнунистичка партија) мрзи и боји се праксе. Фалунгонг мења фундаментално људе. Фалунгонг практиканти не подлежу миту и не баве се политиком те их то и не контролише. Та врста продуховљености прожима дубоко и има дубљи ниво од пуке површне политике, новца и личне користи. Управо је то разлог зашто је режим идентификовао праксу као непријатеља број један. Практиканти се не баве политиком или боре за личну корист, тако да они не могу бити под утицајем политичких или економских средстава. То је снага вере и духовности.
Дакле, ако Фалунгонг не представља штету за друштво и ако нема политичке интересе или друштвене претензије зашто је прогоњен ?
То нас враћа на питање истинитости, добродушности и толеранције. Постојање лажи и насиља је оно што се сматра најважније од стране оних који политички контролишу Кину. Међутим, Фалунгонг наглашава: Истинитост, Добродушности и Толеранцију а његови практиканти треба да говоре истину и живе праведно. По самој својој природи саосећање и стрпљивост су потпуно супротни од насиља и лажи, и постојање саосећања и трпељивости разбија стубова постојања оних који контролишу Кину.
Свих протеклих година Фалунгонг стреми ка веома моралном правцу. Наравно КП не може да толерише такав правац.

Инспирација и проширено схватање универзума

После 1989, многи западњаци су мислили да ће уследити мир након колапса тоталитарних режима. Средином 1990-их година, неки су чак претпостављали да ће будући конфликти у свету бити сукоби између оријенталних и западних цивилизација и култура. Онда се десила трагедија 11 септембра 2001. и присилила људе да поново признају постојање тероризма и тоталитаризма.
Шта је порекло тероризма? Најмање једна школа мишљења сугерира да је порекло тероризма исто као и порекло комунизма. Потиче из екстремног ширења ега. Пре него се ово порекло елиминише, следи насиље и екстремисти усвајају екстремизам.
Са овог аспекта, мислим да Фалунгонг представља највећи мирољубив начин повратка ка традиционалној култури, изван стремљења у материјалном свету. Он апелује на појединца да дубљим фундаменталним нивоом размотри однос између људи и универзума.


Одрастао сам централизовано образован и био сам прилично егоцентричан младић. Моје мисли су биле центриране на мој индивидуални развој и проширење мојих жеља. Подсмејавао сам се традиционалној кинеској мисли "средњег пута" Сада схватам да сам изгубио много у исто време када сам задовољавао сопствене жеље. Стога ми је потребно да преиспитујем опште претпоставке многих појединачних и заједничких друштвених питања. На пример, тржишна економија. Мислио сам да је слободна конкуренција универзалан и једини начин како друштво треба да буде и да се друштво може развијати само уз такав систем. Сада знам да људи треба да размишљају о проблемима са ширим умним ставовима. Ако је друштво потпуно изграђено на слободној конкуренцију и то шири жеље и потрошњу људи до те мере да се све више конзумира, будуће генерације неће моћи живети у миру.


Као научник, ја сам истраживао у мраку и полако га прихватао. Требало ми је 20 година да се променим од централизоване ка вишеструкој, а затим ка традицији и толеранцији, а онда да конвергирам својим оријенталним коренима. Ако бих могао поново живети свој живот, ја бих пре изабрао традиционални начин живота, што је боље за људску егзистенцију. Више се не бих ослањао на пуки импулс.


Фалунгонг инспирише новим перспективама, и мислима о односима између човечанства и природе. Он такође садржи принципе вишег нивоа, а његовим постојањем, ми треба да преиспитамо наше садашње циљеве и појмове.
Са таквим истраживањима су наши претци направили велике кораке. Чак су и западни филозофи у ранијим временима били запањени оријенталним ставовима о Небу, Земљи и човечанству. Ценили су их и надали се учити од њих.
Један западњак је написао "Модерна физика и оријентални мистицизам" Ово је доказ да је савремена физика инкорпорирала начин како Исток разуме све. Међутим оријентално разумевање није само опис метода; у својој сржи има једну врсту односа између Неба, Земље и човечанства.
Многи научници, укључујући и Ајнштајна и Њутна, су имали солидне позадине у религији. Када су њихова истраживања одмакла даље, она су неминовно слетела на платформи вере. 
На пример, Ајнштајн је сматрао да би било немогуће да богови не постоје у свету тако пуном магије. Он је такође признао да он једноставно није могао да види постојање богова. Поред тога, он је био веома радознао о натприродним моћима и веровао је да су постојале. Једино што их није могао објаснити.

Живим у Немачкој али не волим посећивати лекаре. Сваки пут када узмем један лек морам узети још један који ће неутрализовати нежељене ефекте претходног. Сви лекови изазивају нуспојаве. Обично када узмем неки лек касније узмем и други да преокрене нежељена дејства лека којег сам прво употребио.
Модерна медицина третира људско тело као грумен физичких и хемијских реакција. Она покушава да излечи вашу главу када имате главобољу и ноге када вас боле стопала уместо проналажења дубљег разлога симптома. Много пута третман доноси више проблема.
Фалун Гонг истражује ширу космологију односа између човека и света. Схватио сам нешто више о свом "незнању" као интелектуалац после много година истраживања. Након упознавања са Фалунгонг практикантима за више од 10 година могу рећи колегама научницима да се наше знање о свемиру и животу може врло добро сврстати далеко испод разумевања необразоване старице која практикује Фалунгонг.

Када доживљавамо живот и стремимо знању, ми прво треба да признамо наше незнање и схватимо ограниченост наших менталних светова.

Апсолутно дивљење

Ми модерни Кинези смо изгубили корене. Гледамо ниподаштавајуће на себе. Ми уздижемо Запад. Морал и етика у нашем друштву опадају великом брзином. Наша цела нације је у распадању посебно у задњих 50 година.
Фалун Гонг је главни ослонац. Он се директно опире и окреће ток, а његов утицај ће у будућност само расти. Изненађен сам овим предочењем. Дивим се Фалунгонгу. Многи научници унутар и изван Кине такође су импресионирани. Ово је чудо.
Већи део феномена који Фалунгонг приказује такође негира неке актуелне популарне описе кинеске нације. На пример, сви кажу да се кинези боре једни са другима где год да крену. Међутим, велике групе Фалунгонга су остале мирне и неокаљане за више од деценије. Ово је невероватно.
Верујем да постоје неки конфликти међу Фалунгонг практикантима различитих порекла и личности. Међутим, заједничке вредности истинитости, добродушности и толеранције их уједињују и помажу им да се одупру искушењима секуларног света.
Суочен са бруталним прогоном, у свету испуњеном лажима КП, суочен са дисторзијама и неспоразумима, Фалунгонг није поклекнуо. Ослања се на сопствене снаге, развија, и шири по свету. То је поново доказала да истинитост - благост - трпељивост нису само слоган. То је реалност, а то је основни принцип њихове вере.
Медијске платформе које су успоставили Фалунгонг практиканти раде са невероватним размерама и формама! Прогон је почео 1999. усред огромне пропаганде и клевете. Године 2000. су практиканти основали своје медијске ентитете, а њихов брз раст је био изван ичије маште. Огромне инвестиције долазе из доприноса самих практиканата. Под нормалним околностима, чак и ако се изузму огромне инвестиције, већина људи би се у овој ситуацији већ борила за своју личну корист и статус. Али Фалунгонг практиканти нису.
Ја сам направио аналогију између Фалунгонга и прогона Јевреја. 1930, када је јеврејски народ прогоњен од стране Хитлера, цео свет је затварао очи. Након завршетка Другог светског рата било је много истраживања а на крају је прогон и геноцид почињен над јеврејском популацијом у потпуности признат широм света.
Фалун Гонг практиканти пролазе кроз сличну равнодушност и неразумевање. Међутим, они су устрајали у објашњавању људима чињенице прогона. Пре него је прогон и завршен они су већ тужили шефа прогона за злочине против човечности у многим земљама. Ови практиканти су поставили пример праведности.

2007. је кинески покрет за Културну Слободу ( Chinese Cultural Freedom Movement - CCFM ) доделио Фалунгонг практикантима "награду 2007. за Специјалну спиритуалну веру" По први пут под заставом друштвених историјских кретања кинески научници су изразили дивљење и подршку Фалунгонгу и његовим протестима против прогона.
У то време сам достигао дубље разумевање историјског значаја Фалунгонга и његовог значаја за цело човечанство. Као научник који је видео утицај ове групе на кинеску културу, кинеско друштво и цео свет ја изражавам своје врхунско поштовање и дивљење Фалунгонгу.

Овај интервју господин Џонг Веигуанг завршава следећом реченицом:

Чудеса Фалун Гонга су многобројна. Много тога бих хтео рећи. Напредак и промене у протекле две године су једноставно сувише брзе и сувише велике! 
У светлу таквог значајног историјског феномена, желео бих да изразим своја осећања Њутновим цитатом:

" ... Изгледа да сам био само дечак који се игра на морској обали, преусмерен само себи и садашњости, тражећи равномерније каменчићe или лепшу шкољку него обичну, док је сав велики океан истине лежао предамном неоткривен. "

 

Овде су пренета само прва 2 дела интервјуа. Целокупан текст можете наћи на овој веб страници: http://en.minghui.org/html/articles/2013/6/2/140236.html 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤