Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Месечев празник или прослава средњојесење бербе

Месечев празник или прослава средњојесење бербе 

Tradicionalni kineski praznik " Mesečev praznik"

05. 09. 2014

Сваке године петнаестог дана осмог месеца по лунарном календару, када је месец најкрупнији и најсјајнији у целој години, кинези славе Месечев празник или "Zhongqiu jie " Овај празник је други највеличанствени празник након Пролећног фестивала.
Кинезима по целом свету један је од омиљених и најважнијих традиционалних празника. Датира више од 3000 година уназад и повезан је са легендама.


Током кинеског месечевог празника свако узима одмор с посла, јер је то је радосно доба за окупљање породице и пријатеља током ког се састају уз гозбу и игранке a обавезно се одваја време да се прошета по пуној месечини, рецитују поетичне песме инспирисане и посвећене пуном месецу. Посматрајући излажење пуног месеца, уживајући у међусобном дружењу, гостећи се ткз. месечевим колачима који се конзумирају само у ово доба Kineski most pri punom mesecuгодине, подсећајући се на легенде, хармоничност породичног тренутка и песмама, не може се не мислити да овај свет није савршен. То је разлог зашто кинези толико воле Месечев празник.
Веома пуно поетичних песамa је опевано у част месечевог празника. Савршена ноћ једне овакве прославе је ако је небо без облака са мало морског поветарца те је ово и уобичајено време када се парови поново састају и проводе романтичне тренутке, уживајући испод пуног месеца, пијући вино и делећи међусобно месечеве колаче, који се конзумирају само у ово доба године.

Kineski fenjeriНасеља и улице се украшавају многобројним фењерима постављеним на високим стубовима који посматрани одоздо изгледају као да висе са неба, ваздух је испуњен мирисом сагоравајућих штапића (еквивалнтно паљењу тамјана код нас) под којима у поноћ људи деле и једу заједно месечев колач. Пун месец се осликава на многим картама или честиткама и кинезима је то симбол уједињења, јединства и здружености.

У знак поштовања празника су многе продавнице и фирме затворене а транспорт је ограничен.

Деци се обично приповеда пореклo прослављања месечевог празника који је као и толико осталих кинеских празника повезан са легендама.

Једна од најпознатијих легенди је о месечевој богињи Чанг'Е, која живи у кристалној палати на месецу.

Једном давно су се десет сунца појавила на небу. Под пржећим сунцем су усеви увенули, људи су малаксали,Legenda o Mesecevoj kraljici i deset sunca дивље звери су помахнитало претиле становништву. Цар је потражио и наредио познатом стрелцу Хоуји-у да обори девет додатних сунца. Када је задатак био извршен, богиња Западног Неба је стрелца наградила бесмртном пилулом. Међутим, његова супруга Чанг'Е проналази пилулу, узима је и постаје бесмртна. За казну бива протерана на месец и живи тамо у кристалној палати. Легенда каже да је њена лепота највећa на дан Месечевог празника.
На веб страници Шен Јун уметничке групе се може прочитати више о овој легенди која је протеклих година била извођена у једном од плесних комада Шен Јуна.


Остале легенде о Месечевом празнику

Према другој легенди, на овај дан је у једној крчми примећен један „Месечев човек“ који је собом носио таблу за писање. На питање, шта је то, он одговорио је да су на њој записана сва имена парова којима је суђено да живе срећно заувек, након венчања. Сходно томе, баш као што је јун традиционални месец за венчање на Западу, популарно је међу кинезима да се венчају на петнаести дан осмог месеца по лунарном календару тј. током месечевог празника.

Наравно, најпознатији легенда која окружује Месечев празник тиче се могуће историјске улоге. Током тринаестог века је Кина била под монголском окупацијом које се je отарасилa 1368 год. Каже се да су месечеви колачи којих монголи нису јели, били саршени предмети за скривање и преношење планова за побуну. Породицама је наложено да не једу месечеве колаче до дана избијања побуне. (У другим верзијама, планови за побуну су током неколико година преношени само током месечевог празника, али основна идеја је иста)


Месечеви колачи

Док су пецива карактеристична за све традиционалне кинеске прославе, месечеви колачи су нераскидиво везани са празником средњојесење бербе или Месечевим празником. По укусу су слатки, пуњени пастом од разних семена. Традиционално се пуне пастом од црвенг и црног пасуља, лотосовог семена, ораха и воћа. Егзотичније крeације су надеви са зеленим чајем, сладоледом па чак и месом. Пуњени жуманцем представљају пун месец када се исеку на пола. Величине су људског длана и високо калорични су јер се спремају са доста масти.
С обзиром на захтеван начин спремања у данашње модерно време, многа домаћинства купују готове производе. То објашњава и њихову прилично високу цену нпр. у Канади коштају око 5.00 $ по комаду.

Slika preuzeta sa: dreadcooker.com

                                                                                                                                            

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤