Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Традиција дочекивања Нове Године у Кини

Одзвањање старој  и поздрав новој години

Ово је превод са енглеског веб сaјта kanzhongguo.com.
Линк ка оригиналу је на крају текста.

21. 01. 2012
Кинеска Нова година се дочекује последњег дана лунарног календара када се кинези спремају за дочек првог дана нове лунарне године. Следи кратак опис како се кинези припремају за наредну годину.

Древни кинези су обичавали да ударају у бубњеве уочи кинеске нове године како би отерали чудовиште старе године. У давна времена веровало се да је дивља звер позната као Ниан тј. "година" која једе све и свакодневно би променила укус. На крају године, последњег дана би јела људска бића. Бубњеви су коришћени да је заплаше и отерају. Касније је откривено да се звер такође боји петарди, па би људи запалити бамбус са експлозивним прахом унутра да протерају "годину" што се је касније развило у традицију бацања ватромета на дочек кинеске Нове године.

Касније су људи окачивали амулете начињене од бресквиног дрва на вратима, и одавали поштовање боговима и будама. По предању у паклу постоји планина где расте велико дрво брескве велико око 3.000 миља а унутар дрвета живи златни петао. Ово дрво се налази у близини улаза у паклу, и постоје два чувара која чувају улаз, један се зове Шенту а други је Јулеи. Ако би Шенту и Јулеи видели ког духа да ради штогод лоше везали би га конопцима и њиме нахранили тигра. Сви духови у паклу се плаше Шенту и Јулеиа. Зато су људи урезивали своје ликове, или своја имена у дрво од брескве и амулете качили на врата да би протерали зло.

Најпознатији чувари врата су Шенту и Јулеи, али након Танг династије, као чувари врата додата су два генерала, Чин Шубао и Веи Џигонг. Легенда каже да је Ли Шимин цар династије Танг, из ноћи у ноћ сањао о духовима који плачу испред његове собе па је наредио да два генерала стоје пред врата.
Од тада није био узнемираван од духова.

Да би одале поштовање буди и боговима породице такође постављају трпезу ткз. "сто за небо и земљу" Сто неба и земље је сто који се привремено поставља у средини дневне собе или у дворишту. Верује се да ће се кухињски бог Џао Јул вратити на небо да пријави дела породице пред крај лунарне године. На дочек кинеске Нове године, најстарији члан породице би одржао свечаност "сретање богова" испред стола неба и земље. Након наклона боговима чланови породице би мирно стајали док сав тамјан не сагори, а онда се поново поклонили. Након тога би био паљен ватромет као сусрет боговима.

Тих дана за време слављења кинеске Нове године људи и даље одржавају традицију, остајући будни до касно у ноћ осветљену ватрометом, цело домаћинство обедује заједно и забављају једни друге. После вечере на дочек кинеске Нове године, старија генерација даје млађој генерацији "новогодишњи новац" или "Црвени џепарац" након чега следи заједничко прављење специјалних кинеских кнедли ткз. ”ђиаодж"( 饺子) или праве заједно кинеске новогодишње колаче. Потом окупљена породица заједно конзумира спремљене специјалитете или кинеске пиринчане колаче до раних јутарњих часова првог дана лунарног календара. Током последњих минута дочека кинеске Нове године, људи обичавају такође излазити напоље да слушају звук звона који одјекује из храма. Слушање одзвањајућих звона је начин да се каже збогом старој и поздрави нова година.

 
Извор:
http://en.kanzhongguo.com/culture_history/chinese_new_year_s_eve.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤