Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Шест генерација трпе одмазду док благослов траје 800 година

Шест генерација трпе одмазду док благослов траје 800 година

23. 12. 2021
(Текст је преузет са: мингхуи.орг )
У овом чланку су две приче из богате кинеске историје. Прва говори о шест генерација које трпе одмазду због слеђења царског злодела а друга говори о благословима које уживају потомци 800 година након што су њихови претци чинили добра дела.

Легенде попут ових илуструју разлику у исходима које су древни народи искусили која произилазе од лоших дела насупрот добрим. Овакве животне лекције су предаване током историје, али се лако заборављају у вихору модерног друштва.

Прва прича говори о цару из династије Сонг. Без обзира на његову царску моћ древни народи су веровали да је он донео проклетство себи и следећим пет генерацијама. Друга прича говори о томе како добра дела једне особе овлашћено доносе породици благослов за следећих 800 година, пркосећи традиционалном кинеском веровању да богатство не може да се задржаи дуже од три генерације.

У Кини неки званичници и даље брутално прогоне невине практиканте чигонга званог Фалун Гонг, особе доброг карактера који се у свакодневном животу предводе универзалним вредностима истине, благости и толеранције које су пак темељни део њихове праксе.


Ако су морални принципи који ове приче илуструју истинити онда само могу да питам : Од прогона Фалун Гонга и подстицање других да то следе, зар ови званичници не призивају одмазду својим неделима не само себи самима већ и њиховим следећим генерацијама ?

Одмазда која траје шест генерација

Ера Сонг династије (960-1279) је била посебна ера у кинеској историји. Нападнута од стране Јурчена* краљевска породица је киднапована и била је приморана да се пресели у престоницу на југу Кине. Док се серија срамних догађаје често приписује лошим војним снагама нације, неки су сматрали да се одмазда одигравала као последица лоших дела почињених од стране цара Сонг династије Џао Гуангјиа.

Џао Гуангјиев старији брат је био цар оснивач династије Сонг (име брата је Џао Куангјин, где је " Џао " презиме а као што је уобичајено у Кини презиме претходи имену)

Џао Гуангји желећи да преузме власт свом брату извео је низ срамних дела. Убио је свог старијег брата цара Џао Куангјина као и свог сестрића царевог сина и предстолонаследника. Он је такође убио свог млађег брата мотивисан идејом да седне на престо као цар.

Но на томе се није зауставио Џао Гуангји је такође убио краља Ли Јуа силовавши пре тога, његову жену. Краљ Ли Ју је био задњи краљ јужне Танг династија једног од десет краљевства у јужној и централној Кини креиране након династије Танг из 937-975. Краљ Ли Ју се предао и постао је део династије Сонг у 975 години.

Да би се прикрила ова страшна дела да не помињемо његове друге преступе, када је постао цар Таицонг из Сонг династије наредио је историчарима да промене службене евиденције.

Међутим оно што цар Таицонг није предвидео била је одмазда која је ускоро уследила.

Његов први син је био ментално поремећен а његов други син је умро. Његов трећи син цар Џенцонг Џао Хенг је преживео и наследио царство. Али бројнa деца цара Џенцонга су умирала једно за другим.

Цар Таицонг из Сонг династије је остао без унука који би наследио престо, па је његов син морао да усвоји нећака. Три генерације касније Јурчени су напали. Краљевска породица - потомци цара Таицонгa из Сонг династије су киднаповани као робови а њихове жене и ћерке биле су приморане на проституцију.

Успео је да побегне само цар Џао Гоу из Сонг династије. Вратио се преселио престоницу на југ и наставио династију Сонг. Он није имао деце.

Уместо да потражи било ког од потомака цара Таицонга из Сонг династије да буду његови наследници он је нашао некога из породичном стабла царевог старијег брата. Тако се је с правом моћ вратила назад на линију предака убијеног цара а одмаздама је дошао крај.

800 година благослова

Рођен у сиромашној породици од детињства Фан Џонгјан ( 范仲淹 ) је вредно учио. Постао је функционер и имао је репутацију особе увекStatua Fan Džongjana koji je doneo blagoslov svojim potomcima љубазне и обзирне према другима.

Касније је именован за шефа Шинхуа округа у провинцији Ћиансу баш у време када је надошла морска плима што је резултирало погибији више од 100 особа.

Да би се спречила поновно таква трагедија Фан је лично током плиме присуствовао и предводио изградњу бране и за кратко време изграђена je брана дуга сто миља. Пошто је брана спасила животе и помогла земљорадницима као и осталом становништву у знак захвалности народ је брану назвао по њему.

С времена на време Фан је поједине царске наредбе сматрао екстремним или неприкладним па је одбијао да их испуни. То му је донело деградацију четири пута.
Када је западна Ксиа напала земљу преузео је вођство у одбрани земље. Његови напори су уродили плодом и мир је поново успостављен.                                                                                                                
Када је након болести умро народ је туговао за Фаном па чак је и западне Ксиа жалила његов губитак.

Као  великодушан човек Фан је у свакој прилици  волео да помогну другима. Када је умро оставио је мало новца за своју породицу. Међутим он је свом потомству оставио непроцењиво наслеђе. Његов високи морални стандард и честитост била су благослов за  касније генерација у породици.

Као и Фан и његов син је постао канцелар - титула највишег званичника у царској влади у древној Кини.
Његови потомци су били познати више од 800 година све до почетка 20 века.


*Јурчени су били народ Тунгузије у Манџурији (садашња северо-источна Кина) Око 17 века су узели име Манџури. Након што су протерали Севернy Сонг династију, јурчени су основали династију Ђин, због чега су морали да између 1115-1122. воде бројне ратове против Сонг империје.

Текст је преузет са интернет странице мингхуи.орг (енглеско издање)
Напомена о преузимању текста са странице мингхуи.орг: Сви чланци, графике и садржаји објављени на Мингхуи.орг заштићени су ауторским правима. Некомерцијална репродукција је дозвољена, али захтева навођење наслова чланка и везу ка оригиналном чланку.

Оригиналан текст н
a кинескoм Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤