Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Симболичка значења у кинеској традицији - Ждрал, симбол мира

Ждрал, снажан симбол ненасилних борилачких вештина
Симбол мира (ждрал: 鹤 hè)

 

Ждрал - foto Geer van Poelgeest / Slika sa interneta

03.06.2016
Ждрал импресионира и даје снажну симболичку вредност културама широм света.
У Јапану, Кини и другим азијским земљама се ждрал сматра повољним знаком, а симбол је дуговечности, мира, правде и гласник је мудрос
ти.

У Кини симболише и однос између оца и сина. У кинеској митологији су ждралови називани “небеским птицама” или “блаженим птицама јер се веровало да се таоистички свештеници после смртиБели ждралoви -Fotografija: www.flickriver.com претварају у ждралове а да ждралови на својим леђима односе душе покојника на Небо.
Бели  ждрал је на Тибету симбол слободе.
У хришћанству, је ждрал симбол будности, опреза и предвиђања. У грчкој митологији је у причи о Ибику, Ибик нападнут од лопова и остављен да умре. Угледавши ждралове он их замоли да му помогну. Они су летели изнад лопова и тако дуго их надлетали да они посусташе под грижом савести и признадоше злочин.

Осим тога његови прелепи покрети су инспирисали азијске борилачке вештине а у послератном Јапану је био изричит симбол мира. Једна прича о ћерци познатог кинеског мајстора борилачких вештина говори о томе како је она упркос изузетном учењу добијеном од оца, губила сваку борбу коју би започела са ждралом. Тако је она почела проучавати покрете птице и тиме развила нову уметничку форму борилачких вештина.

Широм света, а нарочито у источној Азији, ждрал је симбол здравља, дуговечности, Fotografija sa www.airtradecentra.comоданости и среће. У Вијетнаму је насликан на националној застави, у Јапану је ждрал током династије Шогуна био заштићена и света животиња. Са изумом оригамија око 1700. настала је легенда да ће се свака жеља испунити ако се направи оригами 1000 ждрала. Ждрал је симбол будности и познато је да се бори само у самоодбрани.

Пореклом из кинеских борилачких вештина, он упућује на једнакост мушкарца и жене при борилачким вештинама. Пореклом како из Кине тако и Јапана ждрал указује на првобитне борилачке вештине и превазилази историјске разлике између две земље.
Тиме је ждрал идеалан симбол за пројекте "ненасилних борилачких вештина"


Fotografija Geer van Poelgeest / Slika sa interneta

Према легенди, ждрал може живети хиљаду година али реално он живи обично 30 до 40 година. 

Ова птица симболизује част и лојалност.

Птице живе у групама и бирају свог партнера за цео живот.
 

Хирошима

Ждрал добија нову димензију дирљивом причом Садако Сасаки. Као девојчица постала је жртва нуклеарног зрачења бомбардоване Хирошиме 6 августа, 1945. Као млади атлета она је са 11 година оболела од леукемије. Почетком августа 1955. године је била озбиљно болесна а чувши древну јапанску легенду коју јој је испричала најбоља пријатељица Шизуко, намерила је пресавити 1000 папирнатих ждрала, како би била у стању поново ходати.
Међутим Садако није стигла даље од 644 фигура, умрла је 25 октобра 1955 године у својој дванаестој. Њени пријатељи су завршили њен започети рад  и на крају су јој у парку Мира у Хирошими подигли споменик 1958 године. Origami, umetnost savijanja papira. Slika sa www.www.merelkraan.nl


Од тада, "хиљаду оригамија ждрала" је постао универзални симбол жеље за миром. Садако је јунакиња многих јапанских ученица.
Прича о њој се у неким јапанским школама предаје деци на дан напада на Хирошиму а у целом Јапану у част Садако се 6 август слави као дан мира.
Ждрал симболише борилачке вештине, здравље и мир.

 

Како направити папирни оригами ждрала:

Kako napraviti papirni origami ždrala

 

Делови текста са: http://www.vvgk.be/kraanvogel.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤