Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Чувати се ароганције

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

 

Чувати се ароганције
од Cинди Чен / Епохтајмс 

 

24.02.2014
Чувени калиграф Ванг Шиџи (王羲之) који је живео за време династије Јин ( 265-420 ) је био познат као мудрац калиграфије у Кини. Имао је седморо деце, од којих је његов најмлађи син Ванг Шиенџи (王献 之) био такође поштован калиграф.

Са својих 15 година је Шиенџи већ постигао велику вештину у калиграфији и често добијао похвале од свог оца и других одраслих особа.
Међутим Шиенџи је постао прилично арогантан и лењ и мислио да су његове вештине писања веома добре и да више није потребно да улаже додатне напоре и побољша рад.

Постоји прича о томе како је Ванг Шиџи помогао свом сину да препозна глупост ароганције и значај вредног рада у постизању циља.

 

Једном се је Ванг Шиџи сперамао за пут у главни град и породица му у знак отпраћаја приреди вечеру уз добру храну и вино. Кад је био мало под дејством алкохола Ванг Шиџију дође инспирација и он написа неколико мудрих реченица на зиду као оријентацију за рад свом сину Шиенџију.
Ванг Шиџи је написао песму на зиду изнад такозваних "прописа против ароганције" (戒 骄 诗 - ће ђиао ши) као савет Шинџију да не буде арогантан, већ да напорно ради.
Шиенџи не беше уверен да му је овакав савет потребан. Уместо тога, он је десетак пута дневно вежбао писати намењене му стихове. Непосредно пред повратак његовог оца кући, кад га нико није посматрао избрисао је стихове и на истом месту опонашајући калиграфију свога оца написа друге.
Шиенџи био веома поносан на себе. У заносу своје ароганције мислио је да је његова калиграфија била исто толико добра као и његовог оца и да нико није био у стању да види разлику.
Када се Ванг Шиџи врати кући дуго време је помно гледао знакове на зиду, онда се почеша по глави и уздахну :"О, да ли сам попио превише вина те ноћи да сам тако неспретно писао карактере?"
Његов син поцрвене узнемирен и осрамоћен. Ванг Шиенџи схвати да ће бити у стању да постане познати калиграф само марљивим учењема и напорним радом.

Морално васпитање у древној Кини
Записивати традиционалне мудрости за своју децу је био облик моралног образовања које се је практиковало од стране древних кинеских породица.
Постоји велики број познатих списа ове врсте под називом "Ћие џу шу" (戒子 书) - "Заповести за сина" написаних од познатих кинеских историјских личности.
Најпознатије је писмо од Џуге Лианга (诸葛亮) за његовог седмогодишњег сина Џуге Ћиао-а. Џуге Лианг (181-234) је био одличан стратег током периода Три краљевства у Источној Хан династији.
У свом писму Џуге Лијанг је учио свог сина да треба задржати миран ум ако се желе постићи високи идеали и ако се жели избећи кајање. Саветује му да не придаје важност слави и богатству и савесно учи, како би се заштитио од немара, нерада плахог и неконтролиcаног темперамента.

 


Преведено с немачког:  http://de.clearharmony.net/articles/a115139-Chinas-Geschichten-aus-alter-Zeit-Schutz-vor-Arroganz.html

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤