Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Традиционална кинеска мисао о васпитавању деце - образовање деце још од детињства

 Традиционална кинеска мисао о васпитавању деце

Неколико цитата Симе Гуанга из његове књиге"Правила за породицу"

Текст је преузет са немачког сајта 
clearharmony.net 

27.03.2012.

Волети децу и образовати их још у рано детињство

Јан правила за породице наводе да су у древној Кини цареви и просветитељи осигуравали да су њихова мала деца од искусних васпитача учила поштовање својих родитеља, љубазност, поштење и етикете. Иако се образовање царске породице не може поредити са просечном породицом ипак и код њих је образовање започињано када су деца била довољно стара да би могла осетити шта значи осећај среће и беса. Када би родитељи затражили од своје мале деце да нешто ураде или им забранили да ураде нешто, то  би се морало испоштовати одмах, а после неколико година, више санкције нису биле потребне. Oднос родитеља је достојанствен и с љубављу а од стране деце са поштовањем јер се гради кроз поштовање и страхопоштовање према родитељима. Vaspitavanje dece

Нажалост, много је родитеља на свету који знају како волети своју децу али не и како их едуковати. Без упутства ови клинци раде оно што желе. Ако направе грешку, они нису ни упозорени нити укорени од стране родитеља. Уместо тога, они бивају похваљени и позитивно подстакнути осмесима. Са оваквим понашањем, деца одрастају и мисле да је њихова акција била исправна. Такође, постоји опасност да она развију арогантан карактер. У таквом тренутку развој детета је скоро ненадокнадив. Родитељима касније бива тешко да децу васпитавају поштовању - чак и када се примењују физичке санкције. Уместо тога у деци се ствара гнев док не почну да мрзе своје родитеље. Ова деца постају одрасли људи који не познају морал.

Конфучије је увек говорио: "Понашања која се формирају у детињству су као инстинкти. Понашања постају људска природа" Исту ствар је желео да изрази и у вези образовања. Једна пословица каже: "Образовање детета треба да почне у раном детињству" Ово је веома важна чињеница.

Ши Куе је увек краља Џуанга из државе Веи саветовао: "Чуо сам да када отац заиста воли своју децу он би требао да их од самог почетка подигне као добре људе и не дозволи им да пођу злим путем. Заповедничко, луксузно, попустљиво и разуздано понашање изазива их да пођу злим путем. Ако деца имају ове четири карактерне црте, узрок лежи у томе да су их родитељи превише размазили"

У давна времена, многи очеви су знали како да размазе своју децу, али не и како треба да их едукују. Када таква деца одрасту, они вређају друге и уништавају себе саме. Таквих примера има много. Ако родитељи воле своју децу, требало би да их васпитавају у разумне зреле особе. Ако они воле своју децу а притом их још увек воде на пут зла, може ли се ово сматрати љубављу?

Родитељи који размазују своју децу су се увек изговарали: "Деца су сувише млада. Не знају ништа. Сачекајмо да буду старији, тек онда почнимо са васпитавањем" Ово се може поредити са сађењем прерасле саднице и чекањем да она порасте и онда покушати пожњети је. То ће бити тешко. Друго поређење би било као да се пусти птица из кавеза а онда покуша да се ухватити. Или пустити коња и онда покушати јурити за њим. Зашто птицу или коња већ од самог почетка не сачувају унутра?

Од Симе Гуанг-а "правила за породицу"


Извор: http://de.clearharmony.net/articles/200604/30872.html
Енглески текст: http://www.clearharmony.net/articles/200604/32334.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤