Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеско писмо-Кинески карактер за краља

     Кинески карактер за краља

                       

 Idiom Vang -kralj

15.02.2012  

Током векова се је облик једноставног карактера 王 (Ванг) што значи "краљ" мало променио. Састоји се од броја три (三 - Сан) Повезан вертикалном линијом он представља оно што повезује Велико тројство 天 (Тиан-рај); 地 (Ди - земљу) и 人 (Рен- човечанство)

 

  Слика и текст:едитори Канџонггуо веб странице

Научници знају да је то оригинални симболизам, јер је Донг Џонгшу (179-104 п.н.е) који је био главни министар у Западној Хан династији (206 п.н.е – 8 в.н.е.) и био делимично одговоран за успостављање конфучијанства као државне ортодоксије, изјавио je у свом трактату „Начин придруживања краља Тројству“ - "Они који су у давна времена измислили писање нацртали су три линије и повезали их кроз средину, називајући тај карактер „Краљ“  Три линије су Небо, Земља и човечанство а оно што пролази кроз средину уједињује принципе сво троје"

Пре 3 века п. н. е. Кина је била подељена на неколико супарничких држава владаних краљевима. Краљеви Шанг најстарије историјске династије, били су у суштини првосвештеници, чијем сваком чину је претходило прорицања и приношење жртава, које су се нудиле углавном Шанг претцима. Ти претци су сматрани моћним божанствима, који су једино могли да у корист људи посредујy код највишег бога званог Ди, или Шанг Ди. То су ти обреди прорицања који производе велике количине костију ткз. "Пророчанске кости" а описани су као најраније важећи кинески знакови.

Оквирно су Кинеске државе су коначно уједињене током владавине првог цара, Ђин Ши Хуанг-а, чија владавина почиње у 221 п.н.е. Ова нова улога "цара", била је сродна "Великом цару" и значење кинеског знака "Цар (皇 - Хуанг)" првобитно је састављено од радикала за „краља" и оног за „почетак"

Кинески владари су схватили да владају човечанством у име Неба, које је контролисало све земаљске и небеске феномене. Природне катастрофе су дакле тумачили као небеску пресуду владару. У прошлим временима на поплаве, земљотресе или суше се посматрало као на наговештај промене династије. Чињеница да се је страшни Тангшан земљотрес догодио 1976 године у истој години као и смрт тројице комунистичких лидера била је широко посматрана као нешто више него ли случајност.


Извор: http://en.kanzhongguo.com/ancient_wisdom/learning_chinese_king.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤