Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Таоистички списи и политика

Древна култура

Таоистички списи и политика

28.05.2013
Напомена: ''Тао'' се преводи као "пут" или "пут универзума" Онај ко себе култивира према Тао принципима је таоистички култиватор.

Када се говори о таоистичким списимаа Лаоце-а, људи прво помисле на Тао. Тао је "изузетно мистериозан и тешко га је разумети" а ипак су то "врата до свих чуда"


Лао Це каже на почетку свих његових списа : "Тао се може објаснити - али не на уобичајен начин на који говоримо о томе" Дакле, шта је "Тао"? Према схватањима Лаоце-а, Tao je у свим стварима. Свет се развија природно у складу са развојем Тао-а. Људско понашање треба да је "у хармонији са природом" Цар треба да "следи Тао, служи народу и у складу je са небеским принципима'' Другим речима: он треба да буде сигуран да се не повреди Тао и не ради ништа, шта је против природе.

Што се тиче управљања земљом и народом Лаоце предлаже: "да се постигну ствари не деловањем активно, образовати не говорећи ништа" и окренути се Тао природи при управљању народом.
Према Лаоцеовим ставовима друштво се развија природно. Један цар треба да зна да: "највећа врлина је не деловање, а све радити" (поглавље 38)
То значи да се ради на побољшању сопственог морала, а не силом изнуђивати нешто. То је начин да се оствари све оно што би требало да буде добро урађено.

У таоистичких списима је наглашено "Управљање пасивношћу" Према Лаоце-у савршени цар треба да буде:" спокојан и неактиван, он треба да следи Тао и мисли на народ " За народ треба да важи: "колико је за мене важна царска моћ? " За цара: "ако се не умешам, људи ће се сами цивилизовати, ако се мирно понашам, људи ће сами постати праведни. Ако се ја не мешам, људи ће на природан начин постати богати и неће више бити прохтевни, народ ће постати скроман.” (поглавље 57)
То је у складу са таоистичким списима савршено стање по питању владања земљом.

Ако погледамо у историју, очигледно је да је влада Западне Хан династије владала стратегијом и идејама "управљања путем нечињења" На почетку династије Хан социјална и економска ситуација је била тешка, поред тога било је значајних финансијских проблема. Лиу Банг, оснивач династије Хан и њени цареви следили су савет не деловања и допустили људима да се слободно развију и рехабилитују. После владавине од 70 година, они су завршили чувени период "Венџинг владавине - краљевска култура управљања"
Цар Танг династије Танг Таицонг, је током своје владавине био усмерен Лаоцеовој идеји "мира и неделовање" Инсистирао је "да задовољи људе миром" Он је створио "Велики процват Танг периода", који се такође назива "Џен Гуанг владавина (права владавина)"

Површно гледано се таоистички списи односе на царево понашање и вођење земље али, уствари то је књига са упутствима за култивацију. Култиватори на различитим нивоима разумеју другачије таоистичке списе. Другим речима, принципи таоизма на обичном људском нивоу чине се као водич цару за владање земљом. Заправо, то је водич за култивирање (усавршавање)
Лаоце није књигу написао као водич за обичног човека како да "функционише као полтичар"

Тако постаје јасно да: онолико колико култиватор разуме књигу, толико високо се и може уздићи изнад домена нашег свакодневног друштва. Зато култиватор није привезан за моћ и политику у људском друштву.
 

Преведено са: http://de.clearharmony.net/articles/200510/26908.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤