Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Трагична смрт генералa Јуе Феи-а

Личности древне Кине - Генерал Јуе Феи
Трагична смрт генералa Јуе Феи-а

01.05.2013

Током протеклих 5.000 година кинеске цивилизације, цареви су уживали лојалност и дивљење бројних, и легендарних генерала од којих је најпроминентнији Јуе Феи.                                                                                                                                                                                            

Јуе Феи 岳飛 - персонификација лојалности 

Ucitelj Dzoutong poucava Jue Feia i ostale studente srtreljastvu
На слици је приказана сцена на којој учитељ Џоу Тонг
учи Јуе Феија и остале ученике стрељаштву.
Мотив је насликан на зиду меморијалне хале у Хангџоу.

Слика преузета са Википедије

Јуе Феи (17. март 1103. - 27. јануар 1142) је због своје борбе против Јин племена током Јужне Сонг династије (1127-1279) познати кинески генерал и познати народни херој у Кини. Добио је бројне велике битке, али парадоксално је при том навукао доста љубоморе многих на власти. Чин Хуи, који је био министар на двору Сонг династије је Јуе Феија оптужио за издају и овај је осуђен на смрт када му је било 39 година.                                        

Почетком владавине јужне Сонг династије цар Сонг династије Гаоџонг се је веома ослањао на про-ратне фракције, које су обухватале генерале Јуе Феи-а, Џонг Зе-а и Ли Ганг-а, као активне браниоце државе против моћног Јин племена, од Јин династије.

Након што је армија Јуе Феија и његовог сина Јуе Јуна, успешно поразила Јин племе четири пута, враћене су многе већ изгубљене територије Јужне Сонг династије.
Цар Гаоџонг именовао је судскoг званичника, Ћин Хуи-а, да преговара о примирју са Јин племеном.

За кратко време, Ћин је учврстио свој ауторитет у целој земљи, користећи највећи могућ лукав и издајнички начин и уступио је јужну половину земље назад Јин племену.

У мају 1140, док је у потпуности ангажован у спровођењу четврте експедиције Северне Сонг династије Јуе Феи је успешно повратио неколико изгубљених градова, укључујући и Џенгџоу и Луојанг.

У међувремену владар Јин племена Ву Шу предоводи своје трупе да нападну кинеску Хенан провинцију. Међутим, Јуе Феиjева војска побеђује коњицу генерала Јин-а Ву Шу-а приморавајући га да се повуче.

Јуе Феи је затим прешао Жуту реку, одлучан да поврати контролу над престоницом Северне Сонг династије град Биањинг, и темељно је отерао нападаче централне области.

Баш када је Јуе Феи претио да нападне и поврати град Каифенг који је потпао под власт Јурчен освајача, а потом дошао под влашћу династије Јин, корумпирани дворски званичници саветовали су цару Гаоџонгу да призове натраг Јуе Феија у престоницу и определи се за мир са Јурченима.

Страхујући да би пораз у Каифенгу изазвао Јурчене да ослободе бившег цара Сонг династије из заробљеништва, чиме би се угрозила Гаоџонгова превласт на престо, Гаоџонг прихвата њихов савет и шаље Јуе Феиу 12 наруџбина у виду 12 златних плоча, зовући га назад у престоницу Лин'ан.

Након што је Јуе Феи добио дванаест златних плоча, будистички монах именом Тао Јуе, саветовао га је да не иде назад у престоницу. Међутим, из лојалности према цару, Јуе Феи није следио Тао Јуев савет. Испуњен тугом, Тао Јуе је написао песму за Јуе Феи-а:

"Постоје узбуркане воде и олује које вас чекају на Фенгбо павиљону, па будите постојани и будите пажљиви са људима око вас, због њих можете изгубити свој живот"

Чим је Јуе Феи стигао назад у престоницу незванично му је одузет војни чин.
Племе Јин је инсистирало да се Ћин Хуи држи свог првобитног договора, пре него би војно примирје могло бити постигнуто, што је укључивало услов: "Прво убиј Јуе Феи-а, онда направи договор"

Плашећи се да преговори неће успети, Ћин Хуи је сковао заверу да Јуе Феи буде убијен у Фенгбо павиљону, који се налази у затвору Далиси. Схвативши да је све предодређено, укључујући будућност династије Сонг, Јуе Феи је одустао од своје намере да сачува Јужну Сонг династију и мирно прихватио своју судбину.

Ћин Хуи је имао готово немогућу време да оптужи као извршни званичник Јуе Феиа за криминалитет, уосталом као и многи други званичници из тог времена који су покушавали да учине све што је у њиховој моћи да прогласе Јуе Феи-ову невиност. Међутим, Ћин Хуи је ипак успео да подеси да Јуе Феи буде убивен у Фенгбо павиљону на основу измишљених оптужби о "побуни"
Јуе Феи-у је било само 39 година у тренутку његове смрти. Ћин је организовао чак и да се сва имовина Јуе Феија конфискује.

Чувши вест о смрти Јуе Феи-а и цивилни као и војни кадар подједнако је био скрхан оплакивајући га и потпуно се предајући жалости.

Проследовано је да је Ћин Хуи често био оптерећен кошмарима након наручивања убиства Јуе Феи-а. На крају, Ћин Хуи је умро од губитка крви, пошто се је више пута угризао за језик, за шта неки кажу да је можда био резултат једног епилептичног напада.

20 година после његове смрти 1162. име Јуе Феи је рехабилитовано од цара Гаоџонга и његови посмртни остаци су транспортовани у Хангџоу где му је направљена гробница. Син Јуе Феи-а, Јуе Јун је такође ту сахрањен.
1221 год. је подигнут меморијални храм изграђен око гробнице као почаст националном хероју Јуе Феију. Храм се такође користи као образовно место да се повећа патриотизам међу кинеском омладином.
Поред чињенице да се Јуе Феи сматра једним од најважнијих генерала у кинеској историји, на њега се такође гледа као и на оснивача Шинг Ји Чуан-а (боксевалачки облик чигонга са интензијом). Шинг Ји Чуан је једна од три главне унутрашње кинеске чигонг вушу/гонг методе (поред таичи чуана и багва џанга) Карактерише се експлозивном снагом изазваном употребом тела као свеукупно делујуће целине и начина на који се притом цело тело покреће.


Јуе Феи је добро познат по својој лојалности и велике услужности цару Сонг династије. Током владавине Јужне Сонг династије када је корупција осионо узела мах, Јуе Феи-ова духовна постојаност се је истицала међу људима као нешто најплеменитије.

 

Делови текста са Википедије и, http://en.kanzhongguo.com

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤