Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Личности древне Кине - цар Јиао

Primerne ličnosti Drevne Kine -car Jiao(slika sa Vikipedije)05.04.2012
Примерне личности Древнe Кине


Јиао (кинески 尧 (2.353 -2.234 п.н.е) је био легендарни кинески владар a био је један од три Узвишена и био је четврти од пет Древних царева. Јиао се сматра за мудрог и морално савршено образованог цара, чија добронамерност и брига треба да буде модел за владаре каснијих династија. У старијој кинеској литератури се на Јиао-а, Шун-а и Ју-а често гледало као на историјске личности.

Кинески историчари сматрају наступ Јиао-а на историјској бини као зору аутентичне историје. Јиао је такође дао да се одреде небески правци и увео је нови календар. Његови министри Ши и Хе се сматрају оснивачима кинеске астрономије. Похваљивана је била и Јиаова аскеза и умереност. Према једном извештају филозофа Хан Феи-а, он се је хранио просом и "зеленом супом" а његова одећа састојала се од животињске коже у зимском периоду, а лети се облачио у грубо ткана сукна од биљних влакана. Њему се приписује проналазак игре веичи(го) која је требала да послужи као забава његовом слабоумном сину.


Личности древне Кине
-доњи текст преузет са: clearharmony.de

Од Давида Ву

Цар Јиао (2.356 - 2.255 п.н.е) је био даљи потомак Жутог Цара. Чувена прича о њему је следећа:

Цар Јиао је једном путовао земљом са својим министримаа да види шта се дешава са људима његове земље. На пропутовању они такође посетише један градић. На путу ка њему нађоше човека на путу, везаног од стране полиције да би служио другима као пример и упозорење. Цар је упитао: "Шта је урадио тај човек?"

Полицијац је одговорио да је украо храну.

Цар Јиао је питао лопова зашто то урадио. Лопов одговори: "Због суше, немамо шта да једемо" Када цар то чу, рече полицајцу да он (цар) сам сноси одговорност, јер је човек морао да краде и Јиао захтеваше да човек буде одвезан.

Полицијац и цареви министри клекнуше пред њим и министар рече цару: "Злочин је почињен због суше која нема никакве везе са вашим величанством"

Цар Јиао одговори: "Мој посао је заправо био да помогнем људима да се припреме за катастрофе, те је и био мој посао да учим људе да не треба да краду ако немају шта да једу. Како можете тврдити да ово питање нема никакве везе са мном? "

Цар тада нареди својим министрима да га завежу, а онда стаде поред лопова. Људи су долазили из свих крајева да виде свог заробљеног цара. Многи су просипали сузе видевши призор. Неколико људи је стајало пред њим и клечући кајали су се признавајући злочине из прошлости. Рекли су цару да су били спремни да буду кажњени за то.

По повратку у палату цар Јиао је рекао својим министрима: "Не могу се кривити природне катастрофе када људи имају потешкоће и муче се у животу. Мора се узрок тражити у себи самом и гледати унутар своје личности. Не можемо кривити људе ако не могу да издрже тешкоће. Ја треба да размислим о томе да ли управљам земљу добро или сам направио неколико грешака"

Због бринутости о свом народу људи су веома поштовали цара Јиао-а. Он је водио једноставан живот и на добробит народа је гледао као на највиши приоритет. Када су наилазили проблеми, увек је гледао прво унутар себе самог шта би то могло бити што изазива проблеме.

Цар Јиао је био веома популаран и народ је под његовом влашћу живео добар живот.
 

Извор:http://de.clearharmony.net/articles/201109/60166.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤