Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Изван граница атеизма комунизма и модерне науке

Изван граница атеизма комунизма и модерне науке

Објављено 26. јуна 2022. | Аутор Ју Шанјин (Кина)
(Мингхуи.орг) Фалун Дафа, пракса ума и тела заснована на принципима Истинитости-Добродушности-Толеранције је већ 30 година распрострањена широм планете. Ипак, многим људима у Кини још увек недостаје добро разумевање о пракси или су у недоумици о томе због индоктринирања комунистичком идеологијом и утицаја модерне науке. Желео бих да поделим неке од својих мисли како бих помогао људима да увиде да је Фалун Дафа изванредна и изван модерне науке.

Читај даље

Конфучије - Ревизија имена

Конфучије - Ревизија имена


08. 08. 2021.    pribor za kaligrafiju
                        
Конфучије је веровао да социјална дисхармонија често произлази из неуспеха да људи виде, разумеју и баве се стварношћу. Тако у основи лежи да социјални поремећаји могу да потичу из неуспеха да сe ствари именују њиховим правим називима, и његово решење је Џенгминг (кинески: [正名]; буквално "исправљање имена тј. коректура назива")

Читај даље

Статуе срама - споменици омражености - Личности древне Кине

Личности древне Кине
Статуе срама - споменици омражености
10. 07. 2020.

Чин Хуи је био министар током Јужне Сонг династије. Познат је по томе што је издао своју земљу и сопственом одлуком погубио лојалне генерале    У пре-модерној Кини људи никада нису постављали статуе политичким личностима. Познати изузетак су гвоздене статуе Чин Хуи-а ( 秦桧 умро 1155.) и његове жене, које су међутим, направљене да се по њима пљујe.
Сматра се издајником јер је сопственом одлуком прогонио и погубио свог политичког непријатеља, Јуе Феија, генерала који се борио за Сонг против династије Јин током ратова Јин-Сонг.

Девојка из народа која је победила царску војску и постала кинеска принцеза

Личности древне Кине - принцезa Џао од Пингјанга

Девојка из народа која је победила царску војску и постала кинеска принцеза

01. 03. 2019.

Pingyang_www_froot_nl-1.jpgОво је прича о принцези Џао од Пингјанга, која је 617. године заповедала више од 70.000 војника и тако окончала династију Суи.
Чињеница је да јој је било само двадесет година.
Читај даље

Конфучијев рођендан

Конфучијев рођендан

 

27. 09. 2016

Конфучијев рођендан се слави 27 дана 8-ог месеца по лунарном календару. 

Konfucije

Многе земље са конфучијском културом одржавају комеморацију сваке године, посебно Кина, Макао, Тајван, Хонг Конг, Јужна Кореја и Јапан.
Конфучијев рођендан није државни празник, али је званични државни празник за наставнике на Тајвану, познат као Дан учитеља.


                                                                                                                                                     

Читај даље

Експерт за чај Лу Ју и његово познавање воде

Експерт за чај Лу Ју и његово познавање воде 
 

13.04.2014

Лу Ју 陆羽 (728/733 - 804 н.е.) из династије Танг је поштован као мудрац чаја који је допринео култури кинеског чаја.
Он је као напуштено дете усвојен од будистичког монаха из храма Змајев облак и добио име Лу Ју из класике таоистичке књиге "Књига о променама" (Ји Ђинг) Презиме Лу значи "висина", име Ју – "перо"
Монах који је усвојио Лу Ју-а је био обожавалац чаја. Током свог детињства је Лу Ју њему припремао чај. Он се је такође бринуо о здрављу монашких ученика својим изузетним знањем о чају и биљкама које је стекао живећи у манастиру Лонггаи (Змaјев облак) Како су године пролазиле, Лу Ју се је извештачио у припреми чаја побољшао је и развио велико интересовање за конзумирање чаја.
У то време, пити чај је постала традиција широм земље.

 

Читај даље

Мода из династије Ћинг: Манџуријска дама oд главе до пете

Мода из династије Ћинг: Манџуријска дама oд главе до пете

Oд Хонгјианг

09.12.2014
Zenska nosnja Ćing dinastijeКада су Манџурци успоставили династију Ћинг (1644-1911) сачували су јединствене културне елементе као што је нпр. одећа. Једноделна манџуријска хаљина се разликује од сложеније кинеске традиционалне блузе и сукње. Ово је можда утицај полуномадске културе Манџура и строге војничке традиције. Временом је манџуријски стил утицао на моду кинеске одеће.


Дуга хаљина је била обавезна за манџурске жене и мушкарце. У наставку текста опис женске манџурске одеће, сажет само на одећу, обућу и фризуру.


Читај даље

Мит о постанку Манџуријe

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине


Мит о постанку Манџуријe


27.11.2014
У давна времена на североистоку Кине се је налазило језеро испод планине Чангбаи звано Планинско језеро. Вода језера је била изузетно прозирна са одразом планинских врхова који су га окруживали и одавали елегантну слику пејзажа. Једног дана, три небеске девојке дошле су да се купају на језеру. Најстарија се је звала Енгулун, друга Џенггулун, а најмлађа Фогулун.


Читај даље

Славне личности кинеске историје: Математичар Џу Џонгџи

Славне личности Кинеске историје

Математичар Џу Џонгџи
 

27.10. 2014
Џу Џонгџи (429-500) је живео у време између Сонг и Ћи династије, током периода Јужних династија. Већ као младић је поседовао продубљено знање. Био је веома заинтересован за математику и проучавао је астрономију и студије о календару.

Читај даље

Личности древне Кине - Сун Симиао, краљ кинеске медицине

Личности древне Кине - Сун Симиао, краљ кинеске медицине

20.09.2014
Сун Симиао је један од великих, ако не и најзанимљивија личност у историји кинеске медицине. Није превише тешко подржати ову процену, иако су биографски подаци овог лекара Танг династије само фрагментирани. Током свог животног века је Сун Симиао био познати лекар и алхемичар; потомству је оставио обимне формуле које су и данас утицајне.


- Паул Уншулд, 2000 год.
Медицина у Кини: Историјски артефакти и слике

Цитат је преузет одавде 

Читај даље

Концепт кармичка казна - Кинези пригрљују древни концепт за разумевање последица прогона

Кармичка казна: Кинези пригрљују древни концепт за разумевање последица прогона

Аутор, Брајан Кол

Објављено 16. августа 2014. на веб страни http://en.minghui.org

 

"У последњих неколико година сам сакупљао и уништавао летке, памфлете и банере са информацијама о објашњавању чињеница о прогону Фалунгонг практиканата (у Кини) Стамбени одбор кинеске комунистичке партије ми је наредио да радим такве ствари, јер сам добијао социјалну помоћ.
"Нога ми је сломљена и не могу ходати сам. Свестан сам да ме снашла кармичка одмазда јер сам деловао по заповеду КПК. Знам да је (чигонг пракса) Фалунгонг добрa, они који га упражњавају су добри људи. Искрено се извињавам Фалунгонг практикантима и молим за опроштај. Такве ствари нећу више радити. "Фалун Гонг је добар" Често имам то у виду.

Горе наведени текст је изјава коју је Лу Ћин, кинески грађанин који није практикант Фалунгонга послао веб страници мингхуи.орг објављеној 4. јула 2014.
Све више и више кинеза посматрају прогон Фалунгонга и ствари које се око њих дешавају у традиционалном контексту одмазде (Бао Јинг или 报应) који се односи на морални поглед узрока и последице.

"Чиниоцима добрих дела Небеса шаљу све благослове, а на злочинитеље све несреће", тако се каже у „Књизи докумената“ писаној пре више од 2.000 година.


Кинези верују да се живот одвија у моралном универзуму у коме се узрок и последица манифестују кроз "одмазду", која у овом контексту може бити позитивна или негативна. Он такође служи као веза између људских бића и Неба (или универзума у целини) у смислу да се људским делима суди а које имају и космичке последице.

У главној књизи, дневнику о "Заслугама и Манама": "Друштвене промене и морални поредак крајем Империјалне Кине", Синтија Брокав, професор историје на Универзитету Брауну, описује "oдмазду" као "веровање у натприродне или космичке одмазде, основно веровање, с времена на време фундаментално веровање кинеске религије од почетка писане историје"

Читај даље

Прекомерно убирање пореза је изазвало земљотрес престоницеПриповетке древне Кине - мудрости древне Кине


Прекомерно убирање пореза је изазвало земљотрес престонице

Аутор: Ји Лиан 

 

31.07.2014
Током династије Jуан, у пролеће 24. године владавине цара Џи Јуана (1287), Ху Били је поверио власт министру Шанг Ге-у. Међутим као политичар је Шанг Ге био аутократа и окрутан. Фаворизовао је чланове своје партије, укоравајући и нападајући политичаре из других странака који су имали различите ставове. Шанг Ге је основао одељење названо"Џенгли" (наплата пореза) које је било одговорно за прикупљање пореза. 

Ово одељење је послало  на терен многе официре да контролишу путеве. Људи који нису могли платити порез хапшени су и убрзо су се затвори напунили народом. Они који су се током путовања сретали нису се усуђивали да разговарају и често су сумњичали једни друге.


Онда Пекинг би потресен земљотресом.

 

Читај даље

Ши Куанг – светац и заштитник музике

Ши Куанг – светац и заштитник музике
Дејвид Ву – Епохтaјмс

 

22.07.2014
Ши Куанг (572 - 532 п.н.е.) је био слеп музичар који је живео током кинеског периода Пролећа и Јесени (770 - 476 п.н.е.) Био је без премца на свирању џнг инструмента који се још назива и гуџнг и спада у групу кинеских жичаних инструмената. Каже се да је тако врхунско знао свирати да би коњи који су били на испаши кренули у правцу одакле је долазила музика, и да су се птице спустале с лета при чему им је храна испадала из кљунова. Каже се да је такође био у стању да након слушања једног музичког комада прорекне да ли следи срећа или несрећа.

Читај даље

Будистичка прича о култивацији - Видети Буду

Древна прича о култивацији: Видети Буду

 

06.07.2014.

Некада давно живело је 500 слепих људи у Ваишалију (Vaishali)* старом главном граду Ликавије (Licchavi). Немајући вид нису могли обављати било коју врсту посла. Преживљавали су од просјачења хране и били су веома понижавани.

Слика скулптуре Буде аутора Кунлун Џанга - {Buddha} Fiberglass Sculpture (height: 57 inches), 2002, Kunlun Zhang Слика са Интернационалне
ликовне изложбе
 

    http://en.falunart.org/2011/11/05/buddha/

У то време је принц Сидарта постигао Будинство.
Ових 500 слепих особа чуше вест да се је Буда налазио у људском свету. Ова вест им не даде мира јер су знали да ће сваком ко буде био у стању да види Буду сва страдања и болести бити елиминиране и све невоље решене. Састадоше се да поразговараjy о овоме.

"Веома нам је потребно да видимо Буду! Ако постигнемо видети Буду, бићемо у стању да прогледамо!"
Један од њих који је обично предводио групу рече:
"Добро! Требало би да потражимо Буду уместо да овде чекамо да он дођe да нас види. Слажете ли се?"

Један други одговори беспомоћно:
"Како да стигнемо до њега? Нисмо у стању ни пут пред ногама да видимо!"                                                               

Читај даље

Хуа Туо кинески пионир хирургије

Славне личности кинеске историје

 

Хуа Туо кинески пионир хирургије
Дејвид Ву, Епох Тајмс

 

07.06.2014

Hua Tuo pionir kineske hirurgije. Crtez sa veb portala english-chinese.cn

Хуа Туо (око 145-208 н.е.) је у кинеској историји познат као  најеминентнији хирург.

Живећи у периоду краја Источне Хан династије, Хуа Тyо је био сведок корумпиране владе, порасту ратоборних званичника, поплава и суша без адекватних санкција и ублажавања катастрофа, као и порасту катастрофалних епидемија. Одлучан да заштити животе грађана Хуа Туо је одлучио да постане лекар уместо да настави каријеру владиног званичника.

 

 

Читај даље

Изумитељ борилачке вештине Таичи Чуан - Таоистички мајстор и бесмртник Џанг Санфенг

 

Таоистички мајстор и бесмртник Џанг Санфенг - изумитељ борилачке вештине Таичи Чуан
Aутор: непознат 

 

Текст је преведен са веб стране: www.pureinsight.org

 

30.05.2014

"Таи-Чи"

Без премца је био бесмртни Џанг Санфенг*
Путујући свим доменима, његов велики Тао је без премца,
Касније генерације су славе ради забрљале уменост борилачких вештина,
Мењање мог Таи-чија, каљење мог имена.

01. 07. 1996.
из књиге песама Хонг Јин "Таи-Чи" од чигонг мајстора Ли Хонгџија

*Џанг Санфенг је добро позната таоистичка личност за кога се каже да је изумео борилачку вештину звану Таичи Чуан.

 

 

Читај даље

Најпоштованији цар у Кини, цар Таицонг из династије Танг

Најпоштованији цар у Кини, цар Таицонг из династије Танг
Давид Ву

 

Car Taicong iz Tang dinastije. Slika sa Vikipedije

Ли Шимин ( 599-649 н.е. ) други цар из династије Танг, познат као цар Таицонг је више од миленијума био обожаван од стране кинеског народа као и у Кореји, Јапану и другим земљама у окружењу.

У 23 години његове владавине је Кина достигла врхунац у политици, економији и култури а овај миран и просперитетан период у кинеској историји су називали Доба Златне владавине. Цар је народу остао у меморији као владар са великом емпатијом; јак и одлучан лидер који је ипак био у стању да позитивно одговори на повремене смеле порукe или расправе својих саветника и помагача. У почетку, конфучијански моралиста, он је подржао релевантно ширење будизма у Кини.


 27.04.2014                                                                                                                                                                                Ли Шимин ( 599-649 н.е. ) други цар из династије Танг, познат као цар Таицонг је више од миленијума био 
обожаван од стране кинеског народа као и у Кореји, Јапану и другим земљама у окружењу.

У 23 години његове владавине је Кина достигла врхунац у политици, економији и култури а овај миран и просперитетан период у кинеској историји су називали Доба Златне владавине. Цар је народу остао у меморији као владар са великом емпатијом; јак и одлучан лидер који је ипак био у стању да позитивно одговори на повремене смеле порукe или расправе својих саветника и помагача. У почетку, конфучијански моралиста, он је подржао релевантно ширење будизма у Кини.

Читај даље

Донг Фенг лекар хуманиста древне Кине

Приповетке древне Кине – мудрости древне Кине

Донг Фенг предак "кајсијске шуме"

Дејвид Ву

14. 04. 2014.

У Кини медицинске професионалце често називају "људи кајсијскe шуме" a овај термин потиче од познатог доктора традиционалне кинеске медицине Донг Фенгa, који је живео у време источне Хан династије и Три краљевства.

Његово име је такође Јун Ји, рођен је био у провинцији Фуђиан. Донг Фенг и друга два позната лекара, Џанг Џонг Џинг и Хуа Туо су у то време називана "Три доктора чудотворца"
Једном је Донг Фенг практиковао уметност лечења на планини Лу и убрзо су се одатле прошириле  легендарне приче о њему.

Читај даље

Златно доба кинеске филозофије: Сто филозофских школа

Златно доба кинеске филозофије: Сто филозофских школа
Аутор, Бу Минг

 

01.04.2014

Време лети и точак историје нас враћа назад до године 500 п.н.е. У то време, источна Кина се је налазила на крају династијског периода Пролећа и Јесени (722 п.н.е до 481 п.н.е.) који се обележава и као почетак златног доба филозофије.

"Тао"Лао Це-а се је почео проширивати светом. Стотине мисаоних школа је цветало. Различите теорије, разматрања и мњења су ницала као печурке. Ово доба је било златно доба кинеске филозофије и упоредиво је с временом античке Грчке. У то време је кинеска култура, њене идеје мудрост и догађаји достигла значајан развој. То је била велика ера, упоредива са ренесансом.

Бацимо поглед на то врeме у којем су се на сцени појавиле стотину мисаоних школа током периода држава Пролећа и Јесени и Зараћених држава.

Читај даље

Менциус значајан наследник Конфучија

Менциус значајан наследник Конфучија

22.03.2014

Менг-цe ( Менциус 372 – 289 п.н.е. ) је најважнији следбеник Конфучија.
Његов надимак је био Ке, стога се такође зове Менг Ке. Он јеMencius - Slika sa Vikipedije, обновио и даље развио конфучијанство, све док није постало у периоду династије Хан кинеска државна религија. Рад Менција се и у данашње време још увек сматра веома значајним.

Читај даље

Конфучијe о врлинама и избору места становања

Неколико речи Конфучијa о врлинама и избору места становања

 

Конфучијe о врлинама и избору места становања

Од Јан Ђин-а

14.03.2014
Конфучије је рекао: "Када тражите место за боравак, најбоље је оно где постоје врли и хумани људи. Како се неко може сматрати за мудрог човека ако изабере локацију на којој не постоје врли људи?"

 

Читај даље

Корејски старац који је на необичан начин научио кинески језик

Корејски старац који је на необичан начин научио кинески језик  


07.03.2014

93-годишњак открива мистичан пут којим је био вођен да учи кинески језик. "Од моје шесте године су ми сеKorejanac Liang Baitang učen kineskom u snu. Slika sa: www.chinagaze.com наизменично појављивали у сновима Конфучије и Менциус, да ме науче кинески и класику конфучијанизма. Ако не бих успевао да добро учим кажњаван сам физички! Након буђења следећег јутра налазио сам на телу модрице које су биле прилично болне на додир"

Читај даље

Призивати кишу - Записи из Танг династијеПризивати кишу
Записи из Танг династије

05.08.2013
Танг Таицонг цар династије Танг посетио је једном кинески град Лојанг током дугог веома топлог и сушног периода. У једном тамошњем храму живео је индијски свештеник по имену Ву Веи који је знао да призове змаја који доноси кишу. Цар је молио Ву Веи-а да призове кишу овој већ спрженој земљи, али свештеник одби. Врућина је била сезонска, рекао је он, и позивање змаја би нанело много штете. Цар му је одговорио да су људи ти који пате због суше. Свака киша, нагласио је он па чак и ако је прате тутњави громови или урнебесни ветрови, била би добродошла. Коначно Ву Веи пристаде. 

Читај даље

Свитци из древне Кине указују на заједничко порекло конфучијанизма и таоизма

Откриће миленијума:
Свитци из древне Кине указују на заједничко порекло конфучијанизма и таоизма

 

У организацији издавача Џенгћиен

Извор: Библиотека Таијангшенг

23.07.2013

Ископавањем свитака у Гуодианшу-у је делимично измењена историја кинеске Академије и Филозофије. Њиховим документирањем се у потпуности отклања заблуда и предрасуде о кинеској култури.

Свитци Гуодианшу имају 840 дрвених панела и 13.000 знакова. Ископани су 1993 године на гробљу Чу града Ћингмен-а у провинцији Хубеи. Написани су отприлике пре 2.300 година, током ратног периода. Њихов главни садржај се односи на конфучијанизам и таоизам пре Ћин династије. Ћин је била прва кинеска династија а у време своје владавине цар Ћин династије је уништио многе конфучијанске текстове.

Свитци садрже најстарију верзију текста "Лао Це" и бројне чланке Конфучија и његових ученика. Дванаест од њих никада нису били у оптицају у свету. Пет година након њиховог открића, свитци су изазвали талас шока међу академским круговима, па су убрзо постала врхунски фокус домаћих и страних научника на тему литерарног истраживања.
 

 

Читај даље

Неки од примера лојалности у кинеској историји

Неки од примера лојалности у кинеској историји


28.06.2013

Лојалност, пијетет према родитељима, честитост и праведност су неке од најважнијих традиционалних кинеских вредности. Кини је подарена божанска култура и одгајила је скоро у свакој династији бројне племените личности током своје више од 5000 година дуге историје.

Читај даље

Таоистички списи и политика

Древна култура

Таоистички списи и политика

28.05.2013
Напомена: ''Тао'' се преводи као "пут" или "пут универзума" Онај ко себе култивира према Тао принципима је таоистички култиватор.

Када се говори о таоистичким списимаа Лаоце-а, људи прво помисле на Тао. Тао је "изузетно мистериозан и тешко га је разумети" а ипак су то "врата до свих чуда"


Лао Це каже на почетку свих његових списа : "Тао се може објаснити - али не на уобичајен начин на који говоримо о томе" Дакле, шта је "Тао"? Према схватањима Лаоце-а, Tao je у свим стварима. Свет се развија природно у складу са развојем Тао-а. Људско понашање треба да је "у хармонији са природом" Цар треба да "следи Тао, служи народу и у складу je са небеским принципима'' Другим речима: он треба да буде сигуран да се не повреди Тао и не ради ништа, шта је против природе.

Читај даље

Кинеске пословице

  Кинеске пословице
24. 05. 2013.

 

Kонфучије учи да свира харфу

Kонфучије учи да свира харфу

 


Detalj sa rodjendanske cestitke ucitelju cigonga Falun Dafa,g-nu Li Hongdziju 2013.

10.05.2013.
Конфучије, познати кинески мислилац и педагог из 5 века пре нове ере, је једном узимао лекције свирања на харфи код музичара по имену Ши Шиангци. Једног дана му Ши Шиангци даде да вежба нови комад музике, не помињући притом име композитора.
Конфучије се даде учењу.

Неколико дана касније, Ши Шиангци рече: "Сада сте савладали музички израз онда можемо да започнемо нови комад" Конфучије је одговорио: "Али ја нисам разумео његово значење"

Читај даље

Трагична смрт генералa Јуе Феи-а

Личности древне Кине - Генерал Јуе Феи
Трагична смрт генералa Јуе Феи-а

01.05.2013

Током протеклих 5.000 година кинеске цивилизације, цареви су уживали лојалност и дивљење бројних, и легендарних генерала од којих је најпроминентнији Јуе Феи.                                                                                                                                                                                            

Јуе Феи 岳飛 - персонификација лојалности 

Ucitelj Dzoutong poucava Jue Feia i ostale studente srtreljastvu
На слици је приказана сцена на којој учитељ Џоу Тонг
учи Јуе Феија и остале ученике стрељаштву.
Мотив је насликан на зиду меморијалне хале у Хангџоу.

Слика преузета са Википедије

Јуе Феи (17. март 1103. - 27. јануар 1142) је због своје борбе против Јин племена током Јужне Сонг династије (1127-1279) познати кинески генерал и познати народни херој у Кини. Добио је бројне велике битке, али парадоксално је при том навукао доста љубоморе многих на власти. Чин Хуи, који је био министар на двору Сонг династије је Јуе Феија оптужио за издају и овај је осуђен на смрт када му је било 39 година.                                        

Читај даље

Славне личности кинеске историје: Генерал Јуе Феи

Славне личности кинеске историје: Генерал Јуе Феи
- велики генерал Јуе Феи је био скроман и пун врлина, није био у потрази за славом и угледом - 

Kaligrafija generala Jue Feia -vratite mi reke i planine..
калиграфија генерала Јуе Феи-а
"Вратите ми реке и планине.."

28.04.2013

Аутор: Чингјан

Јуе Феи (24.03.1103–27.01.1142) je био одан и праведан генерал. Служио је своју земљу безрезервном лојалношћу. Вековима после његове смрти, био је надалеко познат и цењен широм Кине.
Досадашња истраживања су утврдила да је генерал Јуе Феи био поштен, искрен и скроман. Држао се је даље од фриволне музике и лаких жена, није тежио ни слави ни профиту. Његово понашање је додиривало људска срца и тиме привлачило дивљење људи око себе. Позната је његова изрека: "Ако владини званичници не воле новац, и војни официри се не плаше смрти, земљом ће владати мир"

Био је апсолутно неко ко се је придржавао својих прoповеди. 

Читај даље

Конфучије о предностима учења

Конфучије о предностима учења

 

15.04.2013

Конфучије (551 - 479 п.н.е) је једном упитао свог чувеног ученика Жилу-а (542-480 п.н.е):

"Шта је твој омиљени хоби?"

"Мачевање", одговори Жилу.

Конфучије: "О томе те нисам питао. Мислио сам да те нико не можеTrue books, Falun Dafa достићи поседовањем таквих способности, плус учењу"

Жилу га упита: "Шта је корист од учења?"

 

Читај даље

Лекар чудотворац кинеске антропологије – Биан Чуе

Лекар чудотворац кинеске антропологије


“божански лекар” и легенда кинеског здравства – Биан Чуе

 

16.03.2013

Биан Чуе (кинески: 扁鹊 је према легенди, најраније познати кинески лекар
(око 500 п.н.е)

Рођен је у данашњем Ренчиу у провинцији Хебеи а живео је у времену кад и Конфучије.
Каже се да је његово право име Ћин Јуерен (поједностављени кинески: 秦越 人), али су његове здравствени вештине биле толико невероватне да су му људи наденули исто име као легендарном доктору Биан Чуе-у из времена Хуанг Ди-а. Његово име значи ”птица”

Рад Биaн Чуеa је делотворан и има утицаја и у данашње време а једнак је осталим великанима антике као нпр. Хипократа и других, мада је живео најмење једне генерације раније од њега.

 

Читај даље

Зашто су кинески цареви доносили декрете покајања

Зашто су кинески цареви доносили декрете покајања
Од Шинг Шенг-а

05.02.2013
Честити владари у кинеској историји почевши од Ју до Шиа династије од Танг до Шанг династије, цара Ву-а из династије Хан, цара Де Џонга од Танг династије, цара Шизу из Ћинг династије цара Шенгзу династије Ћинг - сви они су увек вршили ретроспекцију када би се појавила велика катастрофа и преиспитивали себе: јесам ли урадио нешто погрешно?

Питали би се: "Зашто ли се је Небо наљутило?" а затим би ови владари приступили пречишћавању својих тела тако што би се окренули вегетаријанској исхрани, као и молитви Небу и Земљи. Неки владари су чак дали указ целој краљевини да се признају грешке и ступи се покајању признавањем својих грешака и завештањем Небесима.

У декрету о покајању кинески владари су тражили од свог народа сношење одговорности као и предлоге о томе како да се добије опроштај од бога да би народ могао бити поштеђен небеског гнева.

Читај даље

Десет тестова за Лу Донгбина

Древна приповетка о култивацији

 

Десет тестова за Лу Донгбина

01. 12. 2012.
Донгбин из округа Јонг Ле, срезног округа Пу живео је током Танг династије. 

Презиме му је било Лу а име Пи. Када је имао 20 година, добио је име Донгбин [према старој кинеској традицији] Донгбин је према таоистичкој историји био један од Осам божанстава. Његов отац Лу Ранг је био генерал префект надлежног округа Хаи. Донгбин је био рођен 14 дана четвртог месеца 14-е година Џен Јуана. Отуда му и надимак "Чун Јанг Це"

Читај даље

Небески Мандат


слика небески мандат

04.11.2012

Небески Мандат

Кинески назив - традиционало писмо ( 天命) 
                         поједностављено писмо ( 天命)

Карактер 天 – значи: небо, бог, време,  над главом, горе, дан

Карактер 命 – значи: ток, ред, поредак, заповест, налог, судбина

Читај даље

Личности древне Кине - Сима Гуанг историчар и државник

Личности древне Кине - Сима Гуанг историчар и државник из Сонг династије


28.10.2012

Сима Гуанг (1019 - 1086) је био државник и историчар Северне Сонг династије. Рођен је у данашњој провинцији Шанси у породици функционера. Он је служио извесно време као премијер за време Сонг династије.

Читај даље

Прича о сиромаштву Лоушајија

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Прича о сиромаштву Лоушајија

23.08.2012

текст је преведен са немачког сајта
clearharmony.net - линк на крају текста

У веме када је Индија била под владавином краља Јусалоуа је у једном рибарском селу живео младић именом Лоушај. Уствари он је у свом пређашњем животу био монах који се је култивирао. Због своје похлепе, своје тврдоглавости и свог стремљења ка искоришћавању и користи и због његове зависти преварио је једног монаха који је већ био постигао култивацијски статус Архата1 Због тога је био подвргнут бескрајној патњи. У овом животу је би рођен у рибарском насељу и донео је чак и мештанима несрећу.

У рибарском селу је живело на хиљаде сељака; живели су међусобно као породица. Али од дана када је Лоушајева мајка остала гравидна нису данима могли уловити ма иједну рибу и постали су сиромашни као просјаци. Током њеног деветомесечног гравидитета десиле су се разне несреће, било је седам велуких пожара а поред тога су од краља додељене и седам казне. Несрећни рибари су били немоћни. Након што су се међусобно посаветовали пало им је на ум да то мора бити неко међу њима ко својом несрећном судбином изазива потешкоће. Одлучили су да становнике села поделе на две групе са сваком од по 500 особа.

Читај даље

Догађаји након повратка Шуенцуанга са запада и доношења будистичких сутри у Кину

Будистичка прича – Догађаји након повратка Шуенцуанга са запада и доношења будистичких сутри у Кину

06.06.2012
од Лу Шинвена

Чувена класична прича "Путовање на запад" вешто приповеда искуства Шуенценга о путовању у Индији, премошћењу препрека и доношењу будистичких списа у Кину. Али шта се догађало по повратку након што је добио праве списе? Ради задовољавања радозналости читалаца следи резиме неких прича на основу историјских записа о Шуенцангу и његовом повратку у отаџбину.

Шуенцангу је било  потребно пуне две године да се врати у Кину. Скоро две деценије је путовао пре него се је вратио у родну земљу.  Вратио се је 24 јануара 19-e годинe Џен Гуан периода Танг династије. Тог дана људи су преплавили западно предграђе главног града и неколико стотина хиљада монаха и грађана се окупило да поздраве Шуенцанга.

Читај даље

Историја Будизма у Кини; најпознатије класика о будизму у Кини, роман "Путовање на запад"

Историја будизма у Кини. Прави монах Танг династије

Историјски роман "Путовање на запад" - једно од најпознатијих дела класичне кинеске књижевности написан је у 17 веку на основу народне легенде о реалном путовању у доба Танг династије.

26.05.2012

Припремио Чен Ји

У роману, монах из Танг династије, води три ученика у западном рају, превазилазећи многе проблеме и тешкоће. Неки људи ове приповетке означавају као плод маште аутора. Током Танг династије је заиста постојао монах луталица, који је, ризикујући свој живот прешао више од десет хиљада километара од Кине до Индије и назад да би свете будистичке сутре пренео у Кину.

 

Читај даље

Цар Танг династије укида кажњавање шибања штапом

Цар Танг династије Таицонг укидa кaжњaвaњe шибањa штапом 

Аутор: Мингjуе

 

Ово је превод текста са pureinsight.org
Линк ка оригиналу је на крају текста


27.04.2012
Према историјским записима из Танг династије једног дана цар Таицонг прочитавши књигу која је приказивала слике акупyнктурних тачака за лечење болести, забрани кажњавање батињања штапом.
Слике из књиге су приказивале да су пет унутрашњих органа (срце, јетра, слезина, плућа и бубрези) сви повезани са кичменим делом леђа.
У различитим династијама било је пет различитих методе кажњавања злочинаца, у зависности од степена озбиљности злочина. Као "лаку" казну, званичници би више пута штапом тукли починиоца по леђима што је често изазивало смрт.

Читај даље

Личности древне Кине - цар Таицонг из Танг династије

Знамените личности древне Кине -цар Танг династије Таицонг

12.04.2012

После 300 година поделе и цепљења након слома династије Хан у 220. нове ере, Кина је поново уједињена под Суи династијом (581-618) Политичке и владине институције основане током овог кратког периода темељи су за раст и просперитет у наредној Танг династији. Обележена строгим и добронамерним правилима, успешних дипломатских односа, економске експанзије, као и културног цвата космополитског стила, кинеска Танг династија настала је као један од највећих царстава у средњовековном свету. Трговци, религиске вође, и изасланици из Индије, Персије, Арабије, Сирије, Кореје и Јапана врвели су улицама главног града Чанг'ан, и страни језици су били уобичајен део свакодневног живота.

Цар Таицонг је владао од 626–649 године правим именом се је звао Ли Шимин (Lǐ Shìmín (李世民) а био је други по реду цар кинеске Танг династије. Сматра се једним од оних царева који служе као пример за касније владајуће генерације. Доба његове владавине се назива Џенгуан што се преводи и као Златно доба или Права визија (Zhēnguān - кинески 貞觀 / 贞观 - Златно доба тј. Права визија) служило је каснијим генерацијама као обавезно штиво за све будуће царске принчеве. За време цара Таицонга је Кина била најјача, најпросперитетнија и најснажнија држава тог времена. Сам цар је реформисао заостали владајући систем, а своју власт није злоупотребљавао већ је спретно користио своје службенике за стварање стабилне и богате државе.
Испод неколико примера о начину владавине цара Таицонга-Tàizōng (太宗)

 

Читај даље

Личности древне Кине - цар Јиао

Primerne ličnosti Drevne Kine -car Jiao(slika sa Vikipedije)05.04.2012
Примерне личности Древнe Кине


Јиао (кинески 尧 (2.353 -2.234 п.н.е) је био легендарни кинески владар a био је један од три Узвишена и био је четврти од пет Древних царева. Јиао се сматра за мудрог и морално савршено образованог цара, чија добронамерност и брига треба да буде модел за владаре каснијих династија. У старијој кинеској литератури се на Јиао-а, Шун-а и Ју-а често гледало као на историјске личности.

Кинески историчари сматрају наступ Јиао-а на историјској бини као зору аутентичне историје. Јиао је такође дао да се одреде небески правци и увео је нови календар. Његови министри Ши и Хе се сматрају оснивачима кинеске астрономије. Похваљивана је била и Јиаова аскеза и умереност. Према једном извештају филозофа Хан Феи-а, он се је хранио просом и "зеленом супом" а његова одећа састојала се од животињске коже у зимском периоду, а лети се облачио у грубо ткана сукна од биљних влакана. Њему се приписује проналазак игре веичи(го) која је требала да послужи као забава његовом слабоумном сину.


Читај даље

Древне приче о култивацији: Бекство из мора горчине

Древне приче о култивацији: Бекство из мора горчине

29.02.2012

У древној Индији је постојао врло строг систем касти створен неједнаком расподелом добара међу људима. Најсиромашнија и најнижа каста је била “Шутуолуо“ каста "недодирљивих"  На ову касту су људи гледали с ниподаштавањем. Већина њих били су робови или слуге и морали су да раде најтеже и исцрпљујуће послове. Често су били малтретирани и злостављани.

 

Rođendanska čestitka Falun Dafa praktikanata Učitelju Li Hongdžiju 15.05.2005
Рођенданска честитка Учитељу будистичке чигонг школе Фалун Дафе
" Будистичка заповест је као чиста вода. Она може да спере сву прљавштину, без обзира о чему се у људском свету ради. Ако се опере чистом водом, онда ће се одмах променити. Будистичка заповест је као горући огањ, који може спржити све, без обзира шта је то, када дође у контакт са светом ватром, одмах постаје чисто и кристално. Будистичка заповест је најправеднији и најискренији закон. Он не прави разлику између богатих и сиромашних. Дакле, свако ко верује у Буду и жели да избегне патњу требало би да иде у храм и култивише се марљиво "

 

Читај даље

Древна предања о култивацији-Посветити се свесрдно таоизму

Древна предања о култивацији - Посветити се свесрдно таоизму

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

23. 02. 2012.
Лију Чиан је био брат премијера Лију Џанга током владавине династије Танг.
Породица му бејаше сиромашна и желео је учити таоиазм. Таоист је онај који следиТао (Тао такође познат као Дао је таоистички термин за "Пут природе и универзума")

Поред његове куће је једном прошао таоистички свештеник и видео је да је Лију Чиан веома посебна особа. Свештеник га је питао да ли он зна шта је то култивација. Чиан одговори: "Да знам за то, али ја сам обичан човек и моја урођена основа није тако добра. Како бих се могао култивирати?"
Свештеник га замоли да заједно почну учити. Чиан му одговори “То ће ми бити велика част“ Затим свештеника и формало призна као свог учитеља и пође с њим на планину Луофу.

Читај даље

Лао Це - оснивач Таоизма

Филозофске школе - Лао Це - оснивач Таоизма

 

Тао: Пут, Велика бесконачност или Тајна универзума

20.02.2012 
Лао Це је био велики филозоф, мислилац, едукатор и оснивач Тао - мисаоне школе у древној Кини.

Lao CeЊегово право име није Лао Це, али из почасти су мудраца звали "стари учитељ" Тачан датум рођења Лао Цеа је непознат. У предањима има пуно разлика о томе али научници стављају његов рођендан између 600 и 300 п.н.е 
Лао Цеу се приписује писање "Тао Те Ђинг-а"– штива за Тао-школу тј. књигe Пута и Врлина.

"Дао", често се пише и као "Тао" дословно значи "Пут","Велика бесконачност" или "Тајна универзума"

Читај даље

Једна о древних легенди о постанку света


Легенде древне Кине

Легенда о постанку света

03.02.2012.
Главна обележја једне цивилизације – систематска земљорадња, насеља и настањеност живља се  у Кини могу утврдити од трећег столећа пре нове ере али можда потичу и раније од оних у Месопотамији. Извесно је да датуми најстаријих налаза људских остатака потичу из Кине.

Читај даље

О кинеској историји

O кинеској историји

 

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текстаОд Ленгвеи(Lengwei)Кина као нација има најдужу забележену историју света. Лиу Чиђи, познати историчар Танг династије је рекао: "Циљ историје је регистрација успеха, извештавање о грешкама, промовисање доброг и потискивање зла. Успеси и неуспеси једне династије су њена слава или њена срамота које остају записане хиљадама година (Ши Тонг "Преглед историје") Из овога се може видети неодложива потреба историчара за прецизним историјским записима.

Читај даље

Kратак преглед кинеске историје

Kратак преглед кинеске историје

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

 Zhengjian                                          
Aкo бисмо погледали уназад на историјски ток дугог временског периода може нас изненадити да развој историје следи јединствени устаљени траг. Многа пророчанства из старих легенда су се касније обистинила. Не можемо ништа друго већ се запитати: "Да ли је историја заиста аранжирана? Је ли аранжирана од богова? Ако је тако шта је циљ и намера аранжмана?"

Читај даље

Филозофске школе - праксе култивације, Koнфучије и његово учење

 

Koнфучије и његово учење – основе азијског морала

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.

Линк ка оригиналу је на
крају текста

Конфучије односно Кунг Фу Це (551 - 479 п.н.е) сматра се најутицајнијим кинеским филозофом. Знање о њему се фокусира на традицијама класичних девет књига чији садржај је делимично његов, а делом потиче од стране других мислилаца пре и после њега. Важна за филозофију је његова "Књига промена"

Читај даље

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤