Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

УМЕТНОСТ - УЗВИШЕНИ ДЕО ТРАДИЦИЈЕ

Biser u srcu

Уметност -узвишени део традиција
упознавање нарацијом 

 

УМЕТНОСТ – ТА МАГИЧНА СТРАНА ЉУДСКЕ ПРИРОДЕ

Прошлог века 60-тих година смо први у комшилуку имали телевизор, наравно црно - бели, онај од првих произведених. Какав је био репертоар знају они који су расли са тим телевизијским програмима. За нас у провинцији је то био итекакав прозор у свет. Сећам се да је једна бака из комшилука лети видeвши море на телевизији рекла: "Ено, види колико воде а ми немамо чиме наводњавати баште, све нам изгоре (од летње суше)" Колико пута се то касније није препричавало међу нама. Највише нам посете од комшилука је било када су биле емитоване народне песме и кола, све извођене уживо како и приличи. Да уметнике не набрајам, они су и за живота били легенде и мајстори над мајсторима. Било је и преношења класичних ствaри као што је балет - у то време нешто што је постојало у главном граду или једном од већих градова и негде у "белом свету" нешто недостижно за обичне смртнике и децу тадашње радничке класе.

Гледајући како балерине с лакоћом изводе пируете, окрећу се скакућу у ваздух готово подрхтавају и пркосе гравитацији чак и сад, чујем себе  како кажем: "Кад порастем бићу балерина" Али они који су били око мене нису видели тај занос покрета, мој брат од стрица одговара на то: "Ако то постанеш ниси више моја сестра" Он је наравно видео нагост и женско које плеше обучено у провидну "туту" балетску хаљину.
Да, свако је у тој традиционалној средини знао или морао знати своје место и улогу.

Балерина нисам постала али тај део уметности није изгледа никад изашао из мог срца без обзира којим се смером мој живот кретао.
Напротив, касније у животу себи сам могла приуштити посету позоришту и уживати у реномираним извођењима плесне уметности. То је давало елана и хранило дух.
То ми нико није могао забранити, јер уметност мени даје жељу за животом мада на жалост то није моја професија. Ипак не може свако поседовати ту магичну страну људске природе.
Али шта онда рећи о онима који тај таленат поседују и несебично га деле са публиком целог света. Ту престају сваке предрасуде, критике и скептицизам. Доживети такве уметнике је као додир божије руке. Прилике за то су ретке а бити свестан тога и искористити такву прилику је већ дар сагледавања историјског догађаја.

Такав интуитиван тренутак се је мени пружио десетине лета након оног изговореног: "Кад порастем бићу балерина" Наиме, након присуства перформансу Шен Јун што би у преводу значило божанствено извођење уметности.

Шен Јун је пример сарадње која окупља водеће плесаче, кореографе и музичаре.
Перформанс Шен Јуна са својим раскошним репертоаром уводи посетиоца у свет јединственог културног богатства класичног кинеског плеса.


Следи опис перформанса мојим речима а више и опширније се може наћи на неколико светских језика на званичној веб страници.
-----
Са седиштем у Њујорку компанија је непрофитна организација која је независна од кинеског режима и која врлим трудом оживљава праву 5000 година стару уметничку традицију деценијама сузбијану од стране комунистичког режима.
Шен Јун компанија својим перформансима жели удахнути нови живот традиционалној култури и пружити публици света да искуси префињену лепоту Далеког Истока.


Карактеристичне црте су му богатство природне лепоте, образованост и тематска продуховљеност програмског садржаја.
Колика је популарност Шен Јун перформанса може се видети ако се нпр. зна да је број посетиоца у иницијалној сезони 2006/2007 године био 200.000 како би већ следеће сезоне 2007/2008 порастао на 600.000 и даље растући сукцесивно сваке године.

Раскошни репертоар представља културно наслеђе класичне кинеске традиције, међутим оно што је јединствено такорећи прави драгуљ је оркестар уживо који се састоји од традиционалних кинеских инструмената и класичних западних инструмената, што не поседује ни једна друга уметничка компанија на свету.

Шен Јун гостује сваке године широм света турнејама по Европи, Северној Америци, Аустралији и Азији, наступајући у најреномиранијим светским уметничким кућама.
Сваке године Шен Јун представља премијеру потпуно новог програма одушевљавајући не само публику или уметнике, чак и водећи модни дизајнери напуштају шоу са новим инспирацијама.

Богатство се не може изразити само у новцу, нити се могу наћи језички описи за доживљај зван Шен Јун. Несебична преданост и широкогрудост ових уметника чине да гледаоц током представе осети прави значај земаљског постојања и есенцију сопственог бића - божје врлине усуте у сваком од нас.


Честит домаћин увек каже - добродошли! А ја вас позивам на поновни сусрет, најрађије на некој од уметничких представа, и свакако на овој веб страници.


Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤